Hinnatõus tegi viimase 10 aasta rekordi (5)

PM Majandus
Copy
Tankimine
Tankimine Foto: Tairo Lutter

Statistikaameti andmetel muutus tarbijahinnaindeks juulis võrreldes juuniga 1,1% ning võrreldes eelmise aasta juuliga 5,0%. Mulluse juuliga võrreldes olid kaubad 3,3% ja teenused 8,1% kallimad.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul mõjutas tarbijahinnaindeksit eelmise aasta juuliga võrreldes enim eluasemeteenuste hinnatõus. «Kodudesse jõudnud elekter oli 53,6%, üür 8,8% ja eluaseme remont 5,6% kallim,» täpsustas ta.

Suurem mõju indeksi muutusele oli jätkuvalt ka mootorikütuse hinnatõusul. Bensiin oli 18% ja diislikütus 22,7% kallim kui möödunud aasta juulis. Toidukaupadest olid enim kallinenud kartul (26,8%), värske köögivili (20,4%) ning mitmesugused jahusegud (13,8%).

Tarbijahindade muutus.
Tarbijahindade muutus. Foto: Statistikaamet.

Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati suurem kui 5% 2011. aasta septembris, mil see oli 5,2%.

Juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit samuti kõige enam eluasemeteenuste hinnatõus, millest ligi 60% andis kodudesse jõudnud elektri 8,7% kallinemine. Suurem mõju oli veel kallinenud köögiviljal (17%), majutusteenustel (21,7%) ja mootorikütusel (2,3%).

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles