Kinnisvarabuumi jätkumine ohustab finantsstabiilsust (1)

Erkki Erilaid
Copy
Eluasemehindade aastane kasv OECD rikkamate riikide rühmas jõudis 2021. aasta esimeses kvartalis 9,4 protsendini. See on kiireim tempo viimase 30 aasta jooksul.
Eluasemehindade aastane kasv OECD rikkamate riikide rühmas jõudis 2021. aasta esimeses kvartalis 9,4 protsendini. See on kiireim tempo viimase 30 aasta jooksul. Foto: Madis Sinivee

Pandeemia tõi kõrvalnähuna kaasa aastakümnete võimsaima kinnisvara hinnaralli. Eluasemehinnad on Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) andmetel kasvanud kriisi ajal peaaegu kõikides suurema majandusega riikides tavapärasest märksa kiiremini. Majandusteadlaste hinnangul võib hinnatõusu jätkumine seada taas ohtu üleilmse finantsstabiilsuse, nagu juhtus 15 aastat tagasi, kirjutas Financial Times.

Teadlaste hinnangul on kinnisvara kallinemine tingitud ennekõike ajalooliselt madalaimatest intressimääradest ja koroonapiirangute ajal kogunenud säästudest, millele otsiti reisimise ja muu meelelahutuse asemel uusi kasutusvõimalusi. Samuti avastasid paljud inimesed, et vajavad uutes oludes oma kodus rohkem ruumi, sest kogu pere ei mahtunud väiksemates korterites enam korraga töötama, õppima ja muid igapäevaseid toimetusi tegema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles