Merko: ehitusturul on kaks suurt probleemi

Liina Laks
, reporter
Copy
Merko Ehituse objekt. Kontsern vaidlustab Läti kohtus miljonitrahvi
Merko Ehituse objekt. Kontsern vaidlustab Läti kohtus miljonitrahvi Foto: Elmo Riig / Sakala

Merko Ehitus avaldas täna oma kvartalitulemused: ehitusfirma käive kasvab praegu kiiremini kui kasum.

Teises kvartalis kasvas ettevõtte müügitulu 73,9 miljonilt eurolt 85,6 miljonile eurole (võrdlused siin ja edaspidi 2020. aasta 2. kvartaliga). Merko puhaskasum jäi enam-vähem möödunud aasta tasemele, kasv 6 miljonilt 6,3 miljonile eurole.

Merko Ehituse juhid nentisid aga, et ehitussektorit mõjutavad aina enam materjalide kiire hinnatõus ja tarnetega seotud probleemid, mis omakorda muudab objektide tähtaegse valmimise ja eelarves püsimise aina keerulisemaks.

Sellega panid LHV analüütikud kvartaliootustes täkkesse: Sander Danil ütles, et arvestades ehitusfirmade lepingute portfellide senist dünaamikat, oma kinnisvaraarenduste seisu ning üldisi trende ehitusturul, ootasid nad Merkolt teises kvartalis väikest käibekasvu, aastases võrdluses kuni 15 protsenti ehk vahemikus 75–85 miljonit eurot. Sellega suutis Merko ootusi pisut ületada.

Mis kasumiootusesse puutub, siis pakkus Sander Danil Merkole kasumivahemikku 4–7 miljonit eurot. Asi on Danili hinnangul selles, et korterite müük peaks Merkol olema varasemate perioodidega võrreldes languses.

Lepingute portfell oli üsna sarnasel tasemel võrreldes eelmise aastaga: 250 miljonit eurot võrreldes eelmise aasta 237 miljoni euroga. Samas on näha, et uusi lepinguid tuleb väiksema tempoga peale, sest mullu suutis Merko esimesel poolaastal napsata 175,1 miljoni euro eest uusi lepinguid, tänavu aga 135,1 miljoni euro eest. Teises kvartalis saadi 38 miljoni euro eest uusi lepinguid.

Merko teatas, et tänavu esimese poolaastaga on ettevõte müünud 150 korterit ning käivitanud 800 uue korteri ehituse. Üldiselt on aga korteriarenduse valdkonna osakaal kontserni müügitulus esimesel poolaastal vähenenud. Samas on korteriturg tervikuna Merko hinnangul Balti riikides olnud tänavu aktiivne. Suuremad korteriarendusprojektid olid Noblessneri, Uus-Veerenni, Odra, Metsatuka ja Lahekalda Tallinnas, Erminurme Tartus, Viesturdārzs ja Mežpilsēta Riias ning Vilneles Skverai Vilniuses.

Teise kvartali tähtsamatest sündmustest: Merko Ehitus Eesti sõlmis lepingu 35-protsendilise osaluse omandamiseks võrguehituse ja -hoolduse ettevõttes Connecto Eesti AS, mille raames Merko Ehitus Eesti elektriehituse üksus liitub Connecto Eesti ASiga. Firma juhtkonna hinnangul jätkuvad investeeringud energia- ja sidetaristusse ja Connectol on head eeldused nendest arengutest osa saada, teatas Merko börsile.

Merko Ehituse aktsia on tänavu kerkinud 65 protsenti, 15,7 euro tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles