Hiina ekspordib kaubandussõja kiuste üha enam keerukamaid tooteid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Tehasetööline Hiinas.
Tehasetööline Hiinas. Foto: STR

Hiina on keset kaubandussõda USAga tõstnud ekspordi tehnoloogilist taset, selgub uuest edetabelist. See ennustab, et Hiina majandus kasvab järgmisel kümnendil kiiremini kui India oma ning on USAd kinni püüdmas, vahendab Bloomberg.

Harvardi ülikooli Growth Labi uue uuringu kohaselt oli Hiina 2019. aastal oma ekspordi keerukuse poolest maailmas 16. kohal – vaatamata kaubandussõja puhkemisele aasta varem suutsid nad aastaga mööduda kolmest riigist, sealhulgas Iirimaast. Eesti oli selles tabelis 29. kohal, langedes aastaga koha võrra.

USA oli 11. kohal, kusjuures vahe maailma kahe suurima, USA ja Hiina majanduse vahel on viimase kümne aasta jooksul enam kui poole võrra vähenenud.

Nutikas samm: uutesse piirkondadesse minek

Indeks mõõdab riigi eksporditavate kaupade mitmekesisust ja tehnoloogilist keerukust ning ekspordimahtu.

Vastsed andmed näitavad, et Hiina suutis USA tariifidest hoolimata oma positsiooni tõsta, eksportides teistesse piirkondadesse, ütles Growth Labi vanemteadur Tim Cheston. «Hiina tegi osava sammu ja mitmekesistas oma elektroonika ekspordi sihtkohti Euroopasse ja mujale,» ütles ta.

Koroonaviiruse pandeemiast mõjutatud andmed ei ole veel kättesaadavad, kuid see võis ekspordi hüppelise kasvu tõttu Hiina positsiooni veelgi tõsta. 2019. aasta andmeid ajakohastati eelmisel nädalal.

«On märke, et Hiina võidab jätkuvalt turuosa mitmes sektoris, sest suutis tootmist jätkata,» lisas Cheston.

Oskusteabe ülevõtmisest pole Hiinal enam abi

Kõrge positsioon ei taga kiiret majanduskasvu: Jaapan on edetabeli esikohal 19 järjestikust aastat, samas on nende majanduskasv aeglane. Pigem on riigi ekspordi keerukuse ja praeguse SKT taseme vahe ühe elaniku kohta kõige tugevam riigi tulevase majanduskasvu ennustaja, selgub uuringust.

Hiina peaaegu sama suure rahvaarvuga, kuid vähem jõukas naaber India oli 2019. aastal 43. kohal. «Viimastel aastatel oleme näinud, kuidas India on langenud, vajudes stagnatsiooni seoses ekspordiga,» ütles Cheston. 

Kuna Hiina on edetabelis arenenud riikidest ettepoole nihkunud, ootavad neid ees suuremad väljakutsed oma edusammude säilitamisel. «Hiina eksport on jõudnud tasemele, mis täidab peaaegu kõik teadaolevad ülemaailmsed tootevaldkonnad,» ütles Cheston. «Hiina peab nüüd välismaalt oskusteabe võtmisest üle minema tõelise innovatsiooni loomisele, mis saab olema suur väljakutse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles