Raul Kirjanen müüb enamusosaluse Graanul Investis USA börsifirmale (5)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Graanul Investi juht Raul Kirjanen.
Graanul Investi juht Raul Kirjanen. Foto: Madis Veltman

New Yorgi börsil noteeritud rahvusvaheline varahaldusettevõte Apollo Global Management teatas täna kokkuleppest, mille tulemusel omandab nende tütarettevõte Apollo Funds enamusosaluse Euroopa suurima säästlike puidupelletite tootja ja maailma ühe juhtiva biomassi ning bioenergia sektori ettevõttes AS Graanul Invest.

«Seoses Euroopas ja kogu maailmas kiireneva üleminekuga taastuvenergiale on baaskoormusi katvad taastuvenergiaallikad, nagu biomass, oluliseks võimaluseks tagamaks pidev varustatus elektri- ja soojusenergiaga,» ütles Apollo Global Managementi esindaja Brad Fierstein.

«Raul Kirjanen ja Graanuli meeskond on valdkonna tipptegijad ning teinud suurepärast tööd, et laiendada ja positsioneerida ettevõtet nii, et olla taastuvenergiale üleminekul oma klientide jaoks usaldusväärne ja tõendatud jätkusuutlikkusega energiatarnija,» seisab teates. 

Praegu ei ole teada, kui suure osaluse Apollo Funds Graanul Investis omandab. Raul Kirjanen telefonile ei vasta. 

Kui Postimehe ajakirjanik 7. juulil Raul Kirjanenile helistas, et vihjet Graanul Investi müügiplaanide kohta kontrollida, uuris Kirjanen, kes sellist juttu levitab. Saanud vastuse, et ülemus, vastas Kirjanen: «Öelge ülemusele, et võiks vähem napsu võtta, ei vasta tõele».

Eelmise aasta majandusaasta aruande kohaselt oli Graanul Investi müügitulu eelmisel aastal 348,5 miljonit eurot, kasvades aastaga 9,1%. Ettevõtte puhaksasum kasvas mullu enam kui veerandi võrra ehk 26,7% 53,5 miljoni euroni.

Graanul Investi tegelikud kasusaajad on e-Krediidiinfo andmetel 50,63% osalusega Raul Kirjanen ning 39,37 protsendiga Anders Anderson. 

Apollo teatel toetab tehing varahaldusfirma eesmärki anda säästlikust biomassist valmistatud puidupelletite toodanguga hoogu taastuvatele energiaallikatele üleminekule ja Euroopa taastuvenergia eesmärkide täitmisele. 

Apollo teatel on Alates Graanul Investi loomisest 2003. aastal on ettevõte olnud oma valdkonnas kõrgetasemelise tehnoloogilise arengu eestvedaja ning baaskoormust katvate oluliste taastuvenergiaressursside pakkuja. Tänu 12 tipptehnoloogilisele tehasele Baltimaades ja Ameerika Ühendriikides toodab Graanul puidupelleteid, mis on tõendatult säästlikust toormest ning võimaldavad elektri- ja soojusenergia tootmisel püsivalt asendada kivisöe ja tasakaalustada katkendlikke taastuvaid energiaallikaid, nagu tuul ja päike.

Graanul omab kuut soojuse ja elektri koostootmisjaama Eestis ja Lätis ning on üks suurimaid taastuvenergia tootjaid Baltimaades. Eelmisel aastal tootis kontsern 17 protsenti Eestis toodetud rohelisest elektrist. Kõrge efektiivsusega koostootmisjaamad varustavad energiaga ka kontserni tehaseid, mille tulemusel on Graanul saavutanud oma ajaloo väiksema süsiniku jalajälje.

Puidupelleteid valmistatakse peamiselt puidujäätmetest, nagu saepuru, puiduhake ja -laastud. Lisaks kasutatakse ära metsajäätmed, mis töödeldakse pelletiteks, luues suure energiatihedusega kütteallika. Kogu Graanuli tegevus järgib juhtivate säästva metsamajandamise süsteemide põhimõtteid ja kriteeriume. Ettevõte omab mitmeid sõltumatute osapoolte jätkusuutlikkuse sertifikaate, mis kinnitavad, et ettevõte välistab oma tootmisprotsessides igasuguse kontrollimata materjali ning tagab keskkonnasõbraliku ja jätkusuutliku materjalide hankimise.

Tehingu lõpuleviimine sõltub monopolivastaste ja teiste tavapäraste regulatiivsete tingimuste heakskiitmisest vastavate ametkondade poolt. Pooled loodavad tehingu lõpule viia 2021. aasta jooksul.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles