Continental hakkab plastikpudelitest rehve tootma

PM Majandus
Copy
Rehvid
Rehvid Foto: Robert Laursoo / Unsplash

Continental tahab 2022. aastaks hakata tootma rehve taaskasutatud plastikpudelitest.

Ettevõtte teatel oleks uus tootmisprotsess selline, et pudeli plastikust rehvini jõudmiseks poleks vaja keemikaalidega töötlemise etappi, vaid rehvimaterjali tootmine sisaldaks ainult mehhaanilist manipulatsiooni uute plastikkiudude saamiseks. See tähendab, et materjali saamiseks pole vaja enne lagundada pudelit mikroosakesteks.

Ettevõte väidab, et taaskasutatud toormaterjalil olen pärast sama kvaliteet, mis täiesti uuel PET plastikul. Pole kindel, kas uudne tootmismeetod vähendab ka mikroplastiku tekkimist. Mikroplastik kujutab endast imepisikesi (väiksemad kui 5 millimeetrit) plasti osi, mis sõites hõõrdumise tõttu rehvi küljest maha pudenevad. Hiljemalt aastaks 2050 tahab Continental toota ainult jätkusuutlikult toodetud materjale, mida ettevõtte esindajad peavad oluliseks sammuks ringmajanduse suunas liikumisel.

Naturaalse lateksi saamine kummipuust, Kamerun. 
Naturaalse lateksi saamine kummipuust, Kamerun. Illustratsioon: By PRA - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9038298

Ettevõtte üheks eesmärgiks on ka suurtest istandustest pärit loodusliku kummi väljalõikamine oma tootmisahelast. Selle üks põhjuseid on istanduste mastaabiga seonduv suur vee- ja maakasutus. Taolist kummitootmist on kritiseeritud ökoloogiste ja sotsiaalsete probleemide tõttu.

Ühe võimaliku projektina näeb Continental võililledest kummi tootmist. Kindlal Venemaa võilille sordil on nimelt juurtes naturaalselt esinevat lateksit. Samuti on taim oluliselt ilmastikukindlam kui kummipuu, mis peamiselt vaid kitsal ribal ümber ekvaatori kasvada suudab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles