Investorid tahavad terasetootjatelt kiiret plaani ja tegusid saastamise vähendamisel

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Terasetööstus peab leidma võimaluse oluliselt vähendada CO2 saastet
Terasetööstus peab leidma võimaluse oluliselt vähendada CO2 saastet Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS/Scanpix

Terasetootjad peavad kiiresti tegutsema, et vähendada Pariisi kliimaleppe täitmiseks saastamist, kirjutas täna kokku 55 triljoni suuruse varade mahuga investoreid esindav organisatsioon.

Terasetootjate CO2 emissioonid moodustavad üheksa protsenti kogu maailma CO2 saastest. Terasetootjad peavad vähendama saastet 2030. aastaks 29 protsenti ja 2050. aastaks 91 protsenti, teatas investorid ühendav organisatsioon Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC).

IIGCC märkis, et tehniliselt on võimalik viia netosaaste sajandi keskpaigaks olematuks, kuid terasetööstus tegutseb liiga aeglaselt.

Terasetootjad peavad määrama eesmärgid, mis vastavad rahvusvahelise energeetikaagentuuri IEA eesmärkidele ja kasutama selleks kapitali. See tähendab ka mitte investeerimist saastavate tehaste laiendamisse, kirjutab Reuters.

Ettevõtted peavad demonstreerima tuleva aasta lõpuks seda, kuidas väljatöötamisel tehnoloogiad toimivad, CO2 saastet püütakse ja salvestatakse ning kuidas vesinik asendab terasetööstuse protsessides kivisütt.

«Me ei saa enam lubada venitamist,» ütles IIGCC juhatuse esimees Stephanie Pfeifer. «Arenevatel tehnoloogiatel on täita oma roll, kuid IEA raporti kohaselt saab praeguste tehnoloogiatega katta 85 protsenti 2030. aastaks vajalikust saaste vähendamise eesmärgist.»

Maailma suurim terasetootja ArcelorMittal ja Saksamaa konkurent Salzgitter teatasid tänavu, et nad katsetavad vesinikul põhinevat terasetootmist emissioonide vähendamiseks.

Jaapani suuruselt kolmas terasetootja Kobe Steel teatas, et nad plaanivad 2013. aasta tasemega võrreldes vähendada 2030. aastaks saastet 30-40 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles