Euroopa ravimihiid võtab üle mRNA tehnoloogiale spetsialiseerunud firma

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Sanofi logo.
Sanofi logo. Foto: Benoit Tessier

Prantsuse ravimihiid Sanofi, mis on oma rivaalidest uue põlvkonna mRNA koroonavaktsiini arendamisel maha jäänud, teatas teisipäeval, et võtab üle antud tehnoloogiale spetsialiseerunud USA firma.

Sanofi ostab Translate Bio, millega see koroonavaktsiini arendamisel koostööd on teinud, 3,2 miljardi dollari ehk 2,7 miljardi euro eest, teatas ettevõte avalduses.

Juunis teatas Sanofi plaanist investeerida kaks miljardit eurot 400 töötajaga mRNA «oivakeskuse» loomisse oma laborites USA Cambridge'i linnas ja Prantsusmaal Marcy-l'Étoile'is Lyoni lähistel.

mRNA vaktsiini geneetiline tehnoloogia treenib keha tootma koroonaviiruse ogavalgu koopiaid. Hiljem kokkupuutel päris viirusega tunneb keha ogavalgud ära ning oskab nendega võidelda.

Traditsiooniliste vaktsiinide valmistamine on pikem protsess, mis hõlmab tavaliselt patogeeni nõrgestatud vormi arendamist.

Sanofi, mis läks algul traditsioonilist teed mööda, proovib koroonavaktsiinide turul endiselt teistele järgi jõuda.

Euroopa Ravimiamet (EMA) alustas Sanofi ja Briti ravimifirma GSK koroonaviiruse vaktsiini jooksvat ülevaatamist alles 20. juulil.

Sanofi teatel loodetakse uut tehnoloogiat kasutada ka väljaspool koroonaviiruse pandeemiat.

«Meie eesmärk on lasta valla mRNA potentsiaal lisaks vaktsiinidele ka teistes strateegilistes valdkondades nagu immunoloogia, onkoloogia ja haruldased haigused,» ütles firma tegevjuht Paul Hudson.

Sarnasest ambitsioonist teatas hiljuti ka Saksa BioNTech, mis avalikustas plaani töötada välja mRNA tehnoloogial tuginev malaariavaktsiin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles