Rekordarv naisi juhib Global 500 firmasid

PM Majandus
Copy
Maailma tippettevõtete naistest tegevjuhid
Maailma tippettevõtete naistest tegevjuhid Foto: Kuvatõmmised

Fortune andmetel juhib Global 500 (maailma top 500 ettevõtet tulude arvestuses) 23 naist. See on 2014. aastal alustanud edetabeli ajaloo rekordiline tulemus.

Võrreldes eelmise aastaga on naisettevõtjate hulk suurenenud 9 võrra. Kuigi maailma 500 parima ettevõtte tegevjuhid on palju eripalgelisemad kui kunagi varem, on tänapäeva tippettevõtte juht valdavalt mees.

Praegused 23 naist moodustavad vaid pelgalt 4,6 protsenti tegevjuhtide koguarvust. USA firmadel põhinev Fortune 500 nimekiri saab raporteerida veidi kõrgemat naiste osakaalu. Nende tippettevõtete tegevjuhtidest on naisi 41 ehk 8,2 protsenti.

USAs asus Walgreens Boots Alliance'i tegevjuhi ametikohale tänavu märtsis endine Walmarti ja Starbucksi juht Roz Brewer ning maikuus asus TIAA tegevjuhi kohale endine JPMorgan Chase'i juht Thasunda Brown Duckett.

Lisaks Duckettile ja Brewerile, kes on praegu ainsad mustanahalised naised, kes juhivad Fortune 500 ettevõtteid USAs, sai Jane Fraserist 2021. aasta veebruaris Citigroupi tegevjuht. Temast sai sellega esimene suurt Wall Streeti panka juhtiv naine.

Soolise esindatuse kasvule aitas kaasa ka Karen Lynch, kellest sai veebruaris 2021 CVS Healthi tegevjuht. CVS, mis on Global 500 ettevõtete seas 7. kohal, on Ameerika Fortune 500 nimekirja ja Global 500 nimekirja kõrgeima asetusega ettevõte, mida juhib naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles