Komisjonid arutavad tuumaenergeetika vastandlikke pöördumisi (1)

BNS
Copy
Mõned näited variantidest, mis Fermi Energial täna laual on seoses tuumajaama ehitusega
Mõned näited variantidest, mis Fermi Energial täna laual on seoses tuumajaama ehitusega Foto: Fermi Energia OÜ

Riigikogu majanduskomisjon ja keskkonnakomisjon käsitlevad ühisel avalikul istungil kollektiivseid pöördumisi, millest üks teeb ettepaneku võtta fookusesse tuumaenergeetika arendamine ning teine ettepaneku lõpetada tuumaenergia-alase tegevuse rahastamine ja läbiviimine Eestis.

Kollektiivse pöördumise «Puhas elekter aastaks 2035» esitajad märgivad, et kombinatsioonis meretuuleparkide, koostootmisjaamade ja lokaalsete päikeseühistutega on tänapäevane väikereaktor sobivaim lahendus elektrienergia varustuskindluse tagamiseks ja kliimaeesmärkide saavutamiseks Eestis.

«Niivõrd mahuka tööstusinvesteeringu otsuseni jõudmine võtab aastaid. Eestile sobiva väikereaktori tehnoloogia valimise ja rajamise eeltöödega tuleb alustada juba täna,» seisab pöördumises.

Kollektiivses pöördumises «Eesti ei ole tuumapolügoon» palutakse riigikogul ja valitsusel anda selge signaal, et energia tootmisel Eestis on prioriteediks päikese-, tuule- ja puhas vesinikuenergeetika ning taastuvenergia salvestustehnoloogiad.

«Tuumajaama ehitus Eesti territooriumil on ohuks nii inimeludele kui ka riigi säilumisele,» öeldakse seal.

Lähiaastatel tuleb ka Eestil riigina koguda teadmised ning langetada otsused, kas meil on teadmisi ja valmisolek tuumaenergiat kasutada. Kristen Michal

Majanduskomisjoni esimees Kristen Michal sõnas, et komisjonide ees on kaks teineteist välistavat pöördumist ja mõlemat valikut arutakse. «Lähiaastatel tuleb ka Eestil riigina koguda teadmised ning langetada otsused, kas meil on teadmisi ja valmisolek tuumaenergiat kasutada. Töö sellega on juba alanud, tänane arutelu on osa selle ettevalmistamiseks,» rääkis Michal.

Keskkonnakomisjoni esimees Yoko Alender ütles, et kahe haakuva teema käsitlemine ühisistungil annab hea võimaluse diskussiooniks ja kindlasti on häid argumente mõlema pöördumise kasuks.

«On üsna selge, et praegused lahendused elektri tootmiseks ei ole jätkusuutlikud ning peame kasutama teadlaste kompetentsi ja energeetika-alaseid teadmisi kliimaeesmärkide täitmiseks. Keskkonnakomisjoni jaoks on prioriteet heitmete vähendamine, jätkusuutlik ja taastuv energeetika,» märkis ta.

Avalikul istungil osalevad keskkonnaministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi ning kollektiivsete pöördumiste esindajad.

Majanduskomisjoni ja keskkonnakomisjoni ühine avalik istung algab kell 10 ning on virtuaalne ja jälgitav veebist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles