Elon Muski firma tööjuhend kui Põhja-Korea juhtimiskäsiraamat: kuidas vastata juhti puudutavatele küsimustele

PM Majandus
Copy
Elon Musk
Elon Musk Foto: SCANPIX

Elon Muski ettevõtte The Boring Company (TBC) maa-aluse tunnelisüsteemi Loop autojuhid peavad sõitjate küsimustele vastama stsenaariumi põhjal, kus on ette kirjutatud, kuidas vastata klientide kohati ebameeldivatele küsimustele, selgub TechCrunchi raportist.

The Boring Company Las Vegas Loopi süsteem.
The Boring Company Las Vegas Loopi süsteem. Foto: Ethan Miller / Getty Images

Raport koondab erinevaid stsenaariume, mida uued töötajad uudishimulike külastajate küsimustele vastates peavad järgima. Juhend annab aimu, kui tõsiselt võtab TBC oma uudsest süsteemist ja eriti oma asutajast Elon Muskist hea avaliku kuvandi loomist.

Dokumendis on kirjas: «Su eesmärk on pakkuda turvalist, mitte meelt lahutavat sõidukogemust. Hoia vestlus minimaalsena, et saaksid keskenduda teele.»

Kui külastaja uurib, kui kaua juht ettevõttes töötanud on, siis soovitatakse vastata lakooniliselt: «Piisavalt kaua, et neid tunneleid päris hästi tunda.» Selle eesmärk on sõitjate turvatunde tekitamine ja teadmine, et juht on kogenud.

Küsimusele, kas Loopi süsteemis on õnnetusi juhtunud, on vastamiseks antud lause: «See on väga turvaline süsteem, ma pole kindel. Te peaksite ettevõtte poole pöörduma.»

Selliseid pealiskaudseid vastuseid tuleb anda ka siis, kui küsitakse töötajate arvu kohta ettevõttes või tunnelite hinna kohta.

Illustratsioon: Ethan Miller / Getty Images

Raporti kõige kurioossem peatükk sisaldab vastuseid küsimustele Muski enda kohta.

Juhend ütleb: «Avalik huvi meie asutaja vastu on loomulik ja võib vestluses domineerida. Räägi võimalikult lühidalt ja ürita võimalusel vestlus suretada. Kui sõitja pärimist jätkab, vasta vabandades, et sa ei saa tõesti kommenteerida ja vaheta teemat.»

Kui aga külastaja uurib, milline on Musk inimesena, on töötajalt oodatud vastus, et mees on «lahe, inspireeriv, motiveeriv jne».

Otsekui Põhja-Korea juhtimiskäsiraamatust on pärit repliik: «Ta on suurepärane juht! Ta motiveerib meid head tööd tegema.» See on vastuseks päringule, kas ettevõtjaga on tore koostööd teha.

Samuti kästakse vastamata jätta küsimustele Muski meediakajastuste kohta. Näiteks kui tahetakse teada kuulduste kohta, kas miljardärist ettevõtja on hea ülemus või kas ta suitsetab tõesti kanepit ega lase töötajaid puhkusele, siis peaks töötaja vastama, et ta ei ole seda artiklit lugenud ja tal isiklikult puudub see kogemus. 

Muski ettevõtte algne plaan oli luua massiivne maa-aluste autoliftidega tunnelite võrgustik, mis aitaks erasõidukitel ja 16-kohalistel bussidel püüda kuni 240 km/h tippkiirust – ja seda kõike vaid 1 dollari eest.

Sellisel kujul Las Vegase Loop veel ei tööta. Juuni alguses avati teenus avalikkusele, praegu vuravad seal Teslad ja pakuvad sisuliselt allmaataksot.

Teenus aitab peaaegu 3 km suuruses Las Vegase messikeskuses säästa külastajate jalavaeva, tehes 25-minutilisest jalutuskäigust 2-minutilise mugava autosõidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles