Laastavate põlengute käes kannatavas Türgis on puhkamas ka sadu eestimaalasi. Kas nad on ohus? (2)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Mees 1.augustil Marmarise lähedal tule eest evakueerimist ootamas.
Mees 1.augustil Marmarise lähedal tule eest evakueerimist ootamas. Foto: Scanpix/ REUTERS

Eestimaalaste üht armastatud puhkusesihtkohta Türgit räsivad aastakümnete laastavaimad põlengud ning riigi kuurortlinnades on tulnud leekide eest evakueerida mitusada inimest. Kuidas läheb Türgis puhkavatel eestimaalastel? Kas Türki resimisest tuleks hoiduda?

Eesti välisministeeriumi konsulaarabi büroo direktor Ketlin Viimsalu sõnul on piirkonnas ka Eesti turiste. Praegu ükski abivajaja ministeeriumi, saatkonna ega aukonsuliga Antalyas ühendust ei ole võtnud.

Välisministeeriumi andmetel viibib praegu piirkonnas umbes 100 eestlast ja neile kõigile on saadetud sõnum, kuidas kriisiolukorras käituda. Kui on inimesi, kes ei ole oma reisi registreerinud, siis soovitab ministeerium seda teha tagantjärele Reisi Targalt veebilehel. Kui aga lend on tühistatud või edasi lükatud, siis tuleb tagasipöördumiseks võtta ühendust reisibüroo või lennufirmaga.

Estraveli erakliendisuhete ja turundusosakonna juht Katrin Aaslaid kinnitas, et nende firma vahendusel on Türgi erinevates kuurortides puhkamas ligi 200 inimest.

«Hetkeseisuga on põlengud hotellidest kaugemal, lennud toimuvad ning hotellid jätkavad tavapärast tööd,» lausus Aaslaid, lisades, et ettevõte jälgib pidevalt olukorda ja võimalike muudatuste korral teavitatakse kliente.

Aaslaidi sõnul on Türgi ametivõimude teatel enamik metsapõlenguid kontrolli all ja jäävad turismipiirkonnast kaugemale ehk turistid ei ole kuidagi ohustatud.

Välisministeerium palub inimestel hinnata Türki reisimise vajalikkust ning kohapeal olles järgida ametivõimude korraldusi. Põlengutega seoses võib esineda teede sulgemisi, samuti levib mitmel põlengutega piirneval alal tihe ning tervisele ohtlik suits.

Välisministeerium on lisanud Türki reisida plaanivatele inimestele reisihoiatuse ka veebilehele Reisi Targalt.

Ka on reisikorraldajate kohapealsed esindajad klientidega pidevas suhtluses ja lähenevad klientide soovidele individuaalselt – kui keegi soovib ümbermajutust, siis pakutakse võimalikke alternatiive. «Olenevalt reisikorraldajast võib pakettidel olla lisateenus, mis võimaldab vajadusel reisikuupäeva või hotelli vahetust ka neile, kelle reis on alles tulemas,» lausus Aaslaid.

Metsatulekahjude suits Marmarise lähedal.
Metsatulekahjude suits Marmarise lähedal. Foto: Scapix/Reuters

Go Traveli turundusjuht Kädi Pupart kinnitas, et Go Travel on reiside edasimüüjana tihedas kontaktis reisikorraldajatega, kelle kohapealsed esindajad jälgivad olukorda tähelepanelikult, on piirkonnas puhkavate klientidega pidevas ühenduses ning on vajadusel valmis kiiresti reageerima, sh kliente teise piirkonda viima. «Hetkel on meil reisikorraldajatelt info, et tulekahjud on hotellidest ohutus kauguses ning kustutööd käivad aktiivselt. Tundub, et tänaseks on metsapõlengud kontrolli alla saadud ning Türki reisimist see ei mõjuta,» kinnitas Pupart.

Go Traveli enda korraldatud reise Puparti sõnul praegu Türgis ei ole. «Reiskorraldajate Novatoursi, TezTouri ja Coral Traveli vahendatud pakettreisidega on praegu seal umbes 20 inimest, kuid arvuline pool võib olla iga päev muutuv,» lausus ta. 

Novatoursi turundus- ja suhtekorraldusjuht Olev Riisbergi sõnul ei osa nende hotellid ei asu Marmarises ega Bodrumis. Samuti  lisaks ei ole tulekahjupiirkonnad nendes Antalya ranniku hotellide vahetus läheduses, kus nende  mõnisada reisijat majutuvad ja seega ei mõjuta toimuv otseselt firma reisiplaane. «Samuti ei ole märgata klientide poolset reisipakettidest loobumist. Mõned üksikud ekskursioonid, mis pidid toimuma ohustatud piirkonnas, on küll tühistatud, kuid see ei sega puhkamist tervikuna,» lausus Riisberg.

«Juhul, kui olukord peaks taas halvenema ja oht meie Türgis viibivatele turistile suureneb, oleme valmis majutama neid hotellidesse, mis jäävad tulekahju mõjualast väljapoole. Seni ühtegi reisihuvilist me ümberpaigutama ei ole pidanud. Lennureisid jätkuvad plaanipäraselt,» kinnitas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles