Lugeja küsib: kas oma ettevõtte ainus töötaja peab töökeskkonna riskianalüüsi esitama?

PM Majandus
Copy
Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu.
Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tegutsen ettevõtjana ehk olen osaühingu juhatuse liige ning samas oma ettevõtte ainus töötaja. Sain tööinspektsioonilt teavituse, et pean esitama enda töökeskkonna riskianalüüsi tööelu infosüsteemi ehk TEISi. Kas see on uus nõue, ja mis eesmärgil ja kellele see vajalik on, küsib lugeja.

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu vastab:

Juhatuse liige, kes teeb ka oma ettevõttes tööd, peab töökeskkonnaga töötervishoiu ja tööohutuse seaduse (TTOS) mõistes tegelema juba 2003. aasta 1. juulist, kui selline seadusemuudatus jõustus.

Lisaks jõustus selle aasta 1. märtsist seaduses säte, mis kohustab tööandjat töökeskkonna riskianalüüsi esitama töökeskkonna andmekogusse või edastama tööinspektsioonile. Pärast 1. märtsi koostatud riskianalüüsidega tuli seda teha riskianalüüsi lõpetamisel ning varem tehtud kehtiva riskianalüüsiga hiljemalt 1. septembriks.

Juhatuse liige, kes teeb oma ettevõttes ainuisikuliselt tööd, on mitmes rollis ehk äriõiguslikult on ta juhatuse liige, kuid tööõiguslikult nii tööandja kui ka töötaja.

Seaduse järgi tuleb kõikide tööd tegevate isikute ohutus ja tervise kaitse töökeskkonnas tagada. Juhatuse liikmed võivad teha oma ettevõttes väga erinevat tööd, s.h olla korraga korstnapühkija, pottsepp, kokk ja kondiiter. Need on kõik tööd, mille tegemisel mõjutavad inimese tervist erinevad töökeskkonna ohutegurid. Kui oma töö riske hästi tunda, saab nende mõju ennetada ja/või maandada ehk ennetada nii ajutist kui püsivat tervise kahjustumist.

Kui aga peaks siiski juhtuma, et just töö tõttu on inimesel kujunenud juba haigus ehk kutsehaigus, siis selleks, et määrata õige diagnoos ja ka ravi või rehabilitatsiooniteenus, on töötervishoiuarstil oluline teada, mis on inimest tema tööelus mõjutanud. Siin ongi abiks töökeskkonna riskianalüüsi tulemused.

TEISi sisestatud töökeskkonna riskianalüüse säilitab riik ning tööandjal lasub kohustus tagada, et infosüsteemis oleks kehtiv töökeskkonna riskianalüüs. Enne selle aasta 1. märtsi koostatud ning TEISi üles laadimata ehk varasemaid riskianalüüse säilitab tööandja jätkuvalt enda juures 55 aastat selle koostamisest.

Tööinspektsioon saadab tööandjatele ka meeldetuletusi, et neil on kohustus koostada riskianalüüs töökeskkonna andmekogus või edastada see kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis tööinspektsioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles