USA uus reaalsus: alla 2500-dollarilise kuupalga eest ei leia enam klienditeenindajatki (2)

PM Majandus
Copy
Protestijad nõudmas McDonald'silt 15 dollari suuruse tunnipalga kehtestamist. 19. mai, 2021.
Protestijad nõudmas McDonald'silt 15 dollari suuruse tunnipalga kehtestamist. 19. mai, 2021. Foto: Brandon Bell/Scanpix Baltics

Kuulutused USA äärelinnade kaupluste ja restoranide ustel ja akendel annavad aimu Ameerika teenindussektori tööandjate meeleheitest: «Värbame, 15 dollarit tunnis.»

Kuigi riigi föderaalne miinimumpalk on endiselt 7,25 dollarit ning seda pole pärast 2009. aastat tõstetud, on paljude madalama kvalifikatsiooniga töötajate jaoks saanud uueks reaalsuseks 15-dollariline tunnipalk, kirjutab AP.

Täistööajale (168 h) ümberarvutatuna teeb see brutopalgana 2520 dollarit. Sõltuvalt osariigist kulub sellise palga puhul maksudeks umbes 350-600 dollarit ehk kätte jääb ca 2000 dollarit.

Ettevõtted, eriti restorani-, jaekaubandus- ja reisisektoris, on sunnitud pakkuma 15 dollari suurust tunnipalka, et leevendada tööjõupuudust, mis on tingitud tarbijate nõudlusest, mis pärast aastast sulgemisteperioodi hoogsalt kasvama on hakanud.

Olukorda ei tee ettevõtjate jaoks lihtsamaks ka tõsiasi, et paljud töötud said suurt abi Covid-19 kriisimeetmetest ja töötutoetustest, mistõttu tunnevad nad, et suudavad oodata kõrgema palgaga pakkumisi ega kiirusta tööturule tagasi.

Muutused pärast pandeemiat on kiired

Juba aastaid – eriti 2020. aasta presidendivalimiste ajal – on töötajate õiguste eest seisjad võidelnud USAs 15-dollarilise tunnipalga eest. Varasemates pöördumistes on toodud välja, et just selline tase võimaldaks lõpuks madalapalgalistel töötajatel endale piisavalt esmatarbekaupu lubada ja vähendaks ebavõrdsust.

Paljud nägid seda pikaajalise eesmärgina, kuid nüüd ütlevad personaliettevõtted, et 15 dollarit tunnis on palgatase, mida paljud USA ettevõtted peavad töökohtade täitmiseks maksma juba täna.

«See number (15 dollarit) ei ole juhus,» ütles Minnesota ülikooli majandusteadlane Aaron Sojourner. «See on täpselt see number, mille aktivistid ja töötajad 10 aastat tagasi lauale panid ja mille poole liikumist nad nõudsid.»

Sellegipoolest teenivad miljonid ameeriklased endiselt alla 15 dollari tunnis. USA kongressi eelarveameti (CBO) arvutuste järgi jääb isegi 2025. aastaks sellest tasemest alla umbes 17 miljonit töötajat.

Ometi on näiteks ZipRecruiteri veebilehel töökuulutuste arv, mis reklaamivad 15 dollari suurust tunnipalka, alates 2019. aastast enam kui kahekordistunud, ütles ettevõtte töö-ökonomist Julia Pollak. 

Pandeemia ajal üksi elama

AP otsis inimesi, kes on palgarallist kasu saanud. Üks selline on Maggie Himmel, kes alustas tööd eelmisel sügisel Milwaukee' lillepoes Flowers for Dreams ning teenis 12,50 dollarit tunnis. Jaanuaris tõstis ettevõte töötajate miinimumpalga 15 dollarile tunnis.

Kõrgem palk võimaldas 22-aastasel Himmelil loobuda õega koos elamisest ning kolida oma korterisse. Ta teenib nüüd rohkem kui enne pandeemiat, mil ta töötas osalise tööajaga Michigani osariigis Kalamazoo lillepoes umbes 11 dollari eest tunnis. «Üksi elamine oli minu suur eesmärk,» ütles ta. «Mul oli palgakõrgenduse saamise üle nii hea meel.» 

Himmelile palka maksva ettevõtte omanik Steven Dyme ütles, et 15-dollarilise miinimumpalga kehtestamine hõlbustas tal oluliselt töötajate palkamist sel kevadel, kui majandus taastus ja kasvas nõudlus lillede järele, eriti pulmadeks.

Dyme, kelle ettevõttel on neli müügikohta – üks Chicagos, üks Milwaukees ja kaks Detroidis – ütles, et on palgatõusu abil suutnud tiimi täielikult komplekteerida. Kokku töötab tema heaks 80 täis- ja osalise tööajaga töötajat, kes teenivad vähemalt 15 dollarit tunnis. «Nägin palgatõusu järel märksa erinevat pilti sellest, mis oli varem – värbasime kiiresti ja samuti on suur erinevus töötajate kogemustes.»

Tunnitöö veebipõhise turu Snagajobi tegevjuht Mathieu Stevenson ütles, et osa restoranikette on töötajate värbamisel läinud nii kaugele, et pakuvad töötajatele ka pensioniplaane. Stevenson nimetab seda sinikraede töökohtade valgekraestumiseks, kuna tööandja panust pensionisse on varem seostatud vaid kvalifitseeritud spetsialistide töökohtadega. «15-dollarilise tunnipalga arutelu lahendatakse sisuliselt turu kaudu,» lisas Stevenson.

Kuid 15 dollari poole on aidanud liikuda ka teised sammud. Organisatsioon «The Fight for $15 labor» on korraldanud võitluses 15 dollari suuruse palga eest kiirtoidurestoranide töötajate streike ning lobistanud osariike ja linnu kõrgema miinimumpalga nimel töötama.

Osariigid liiguvad oma teed

Praeguseks on kolmkümmend osariiki ja Columbia ringkond võtnud vastu palga alammäärad, mis ületavad föderaalset miinimumi (7,25 dollarit).

Üksteist osariiki on vastu võtnud seadused, mis tõstavad osariigi miinimumpalga teatud aja jooksul 15 dollarini. Nende seas on ka 21 miljoni elanikuga Florida, kus valijad kiitsid eelmisel aastal heaks meetme, mis tõstab miinimumpalga 15 dollarini 2026. aastaks.

Majandusteadlase Ben Zippereri hinnangul elab neli ameeriklast kümnest lähiajal sellistes osariikides, kus miinimumpalk on 15 dollarit tunnis.

Madala sissetulekuga töötajaid esindava organisatsiooni National Employment Law Project arvutuste järgi on osariikide kehtestatud miinimumpalgad taganud alates 2012. aastast palgatõusu 26 miljonile inimesele ehk umbes 16 protsendile USA töölistest, kuigi sageli jääb see alla 15 dollari tunnis.

Uuringus leiti, et osariikide enda kehtestatud miinimumpalgad on olnud eriti kasulikud mustanahalistele ja hispaanlastest töötajatele, mis kinnitab pikalt teada olnud tõsiasja, et kõrgemad miinimumpalgad vähendavad rassilisi palgaerinevusi.

USA tööturu andmed näitavad, et eelmisel aastal teenis riiklikku miinimumi vaid 250 000 inimest, mis on alla 0,5 protsendi kõigist töötajatest. 

Osa majandusteadlasi väidab, et föderaalse miinimumpalga tõstmine 15 dollarini tunnis – rohkem kui kahekordne praegune miinimum – vähendab töökohtade arvu. CBO leiab oma viimases hinnangus, et see tähendaks 2025. aastaks 1,4 miljoni töökoha kadumist. Samas tähendaks see seda, et palgatõusu teeniksid 27 miljonit inimest.

Selge on aga see, et paljud tööandjad peavad käima selle summa välja juba täna, et olla konkurentsis suuremate ettevõtetega, sealhulgas Amazoniga, kes on teatanud, et pakub kõigile töötajatele vähemalt 15 dollari suurust tunnipalka.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles