Uskumatu armee: Amazon annab USAs tööd rohkematele inimestele kui riigi elamuehitus

PM Majandus
Copy
Amazon
Amazon Foto: Dado Ruvic

Maailma suurim internetikaubamaja Amazon on võtnud enda palgale meeletu hulga töötajaid, et teenindada ära müügimaht, mis tänavuse aasta esimesel poolaastal kerkis 221 milardi dollarini.

Ettevõttel teatel on neil üle maailma palgal 1,3 miljonit inimest, kellest 950 000 töötab USAs.

Ühendriikide värskeima tööhõivearuande kohaselt teeb riigi 332-miljonilisest elanikkonnast palgatööd 145,8 miljonit inimest. See tähendab, et USA palgatöölistest iga 153 töötab Amazonis. Seda on isegi rohkem kui kogu USA elamuehituses, mis vastutab 873 000 töökoha eest.

Ettevõtte suuruse tõttu mõjutab firma iga otsus isegi nii suurt riiki nagu USA. Näiteks on 15-dollarilise miinimumpalga rakendamisel olnud mõõdetav mõju piirkondadele, kus ettevõte tegutseb, kirjutab Business Insider.

Mais teatas Amazon plaanist palgata juurde 75 000 kullerit ja logistikatöötajat. Uutele töötajatele lubatakse vähemalt 17-dollarilist tunnipalka.

Amazon pole siiski endiselt USA suurim erasektori tööandja. Kõige rohkem on inimesi palgal jaekaubandusketil Walmart, mis annab USAs tööd ligi 1,6 miljonile inimesele.

Kuigi on võimalik, et kiirtoiduketis McDonald's töötab rohkem inimesi kui Amazonis või Walmartis - kiirtoidubrändi hinnangul on neil üle maailma 2 miljonit töötajat -,tegutseb ettevõte peamiselt frantsiisimudelil, mistõttu kuulub USAs otseselt Mcdonald'si alla 50 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles