Paide saab veel ühe uue piimatehase

Merike Lees
Copy
Tere ja Farmi piimatööstuste emaettevõtte Nordic Milk uus tehas Paides näeks välja selline.
Tere ja Farmi piimatööstuste emaettevõtte Nordic Milk uus tehas Paides näeks välja selline. Foto: Nordic Milk

Lisaks Paidesse plaanitud Epiima uuele piimatehasele, avab seal mõne aasta pärast uksed Tere ja Farmi piimatööstuse emaettevõtte Nordic Milk piimatööstus.

Uus tehas on planeeritud endise Paide piimakombinaadi kinnistule Prääma tee 11 ja ei valmi enne 2024. aastat.

«Ehitame Eestimaa südamesse uue modernse tootmisüksuse, sisustame viimase põlvkonna tehnoloogiaga ning samaaegselt konsolideerime Maag Grupi piimatööstusi,» selgitas Maag Grupi nõukogu esimees Roland Lepp.

Uus tehas kasvatab oluliselt ettevõtte efektiivsust ja ekspordi võimekust ning võimaldab panna tootmistesse uusi tootekategooriad, näiteks taimseid.

«Täna oleme planeerimise etapis. Hetkel on töös tehnoloogia hange, kus osalevad kõik selle ala juhtivad partnerid. Tehase ülesehitus tuleb väga kaasaegne, kus enamik liine on automatiseeritud, kasutame palju roboteid,» rääkis Nordic Milki juhatuse esimees Ülo Kivine.

Praeguseks on valminud tehase arhitektuurne osa ja kavandatavad mahud. Uus tehas hõlmab üle 10 000 m2 tootmispinda ning ligikaudu 5000 m2 külmlao pinda, lisaks administratiivkorpus. Hoonesse planeeritakse ka Farmi ja Tere toodete esinduskauplust.

Foto: Nordic Milk

Endise Paide piimakombinaadi üheksast hoonest on kaheksa lammutatud ning hetkel on töös uus detailplaneering, et muuta hoonestusala ning ehitada uued hooned tänapäevastele nõuetele vastavaks. Lisaks tootmishoonele ehitatakse sinna ka gaasiga töötav katlamaja, reoveepuhasti ja veereservuaarid.

Paidesse plaanib oma uut tehast ka Epiim. Esialgsete plaanide järgi peaks see valmima 2023. aastaks. Selle tehase päevane toorpiima töötlemismaht oleks kaks korda suurem kui Nordic Milkil. Seega saaks Paide varsti juurde kaks uut suurt piimatööstust.

«Paide on põllumajanduslikult väga heas asukohas, kus on hea varuda kokku toorpiima ja vedada välja valmistoodangut,» selgitas Kivine.

Konkurentsi kahe piimatehase vahel toorpiimale ta ei näe, sest ka praegu konkureeritakse samale toormele, mida toodetakse niigi rohkem kui Eestis töödelda jõutakse. Lisaks on erinev ka tehaste toodang: Nordic Milk keskendub linnapiimatoodetele, plaanitav Epiima tehas aga teadaolevalt kontsentreeritud toodetele.

Tere AS ja AS Farmi Piimatööstus kuuluvad Eesti juhtivasse piimanduskontserni Nordic Milk, mille konsolideeritud turuosa Eesti värskete piimatoodete turul on üle 40 protsendi ning tootevalikusse kuulub üle 400 erineva piimatoote. Piimatööstused Jõhvis, Põlvas ja Viljandis varuvad iga päev üle 550 tonni piima. Lisaks kohalikule turule eksporditakse toodangut 25 erinevasse riiki, kontserni erinevates üksustes töötab kokku 570 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles