Eesti hinnatõus on euroala kiireim (1)

BNS
Copy
Raha. Foto on illustratiivne.
Raha. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Postimees

Euroala aastainflatsioon kiirenes Eurostati kiirhinnangu kohaselt juulis juunikuu 1,9 protsendilt 2,2 protsendini; Eestis kiirenes inflatsioon aga 3,7 protsendilt 4,9 protsendini ja on sellega euroala tipus.

Esialgsetel andmetel oli inflatsioon 0,4 protsendiga aeglaseim Maltal ja 0,6 protsendiga Kreekas, selgus Eurostati andmetest.

Kiireim aastainflatsioon oli 4,9 protsendiga Eestis, 4,3 protsendiga Leedus ja 3,3 protsendiga Luksemburgis. Üheski euroala riigis deflatsiooni ei olnud.

Lätis kiirenes inflatsioon juunikuu 2,7 protsendilt 2,8 protsendini, Soomes aeglustus 1,9 protsendilt 1,8 protsendile.

Euroala inflatsioonimäära kasvu panustasid juulis 1,5-protsendipunktise kasvuga enim energiahinnad, millele järgnesid 1,1 punktiga toidu-, joogi- ning tubakakaubad ning 0,2 punktiga teenused. Vaid tööstuskaupade inflatsioon aeglustus juuniga võrreldes 0,5 protsendipunkti võrra.

Euroopa Keskpanga (ECB) nõukogu avaldas 8. juulil uue rahapoliitika strateegia, mis seab muu hulgas sümmeetriliseks inflatsioonieesmärgiks 2 protsenti. Uut strateegiat viiakse ellu alates 22. juulil toimunud ECB nõukogu korralisest rahapoliitikaistungist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles