Hiina plaanikomitee vibutab näppu: aitab spekuleerimisest ja väetise varumisest

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiina plaanikomitee asejuht Ning Jizhe
Hiina plaanikomitee asejuht Ning Jizhe Foto: Imago Images/Xinhua/Scanpix

Kuna Hiina teraviljakasvatajaid kurnab rekordkallis väetis, siis hoiatas riiklik planeerija spekulante ja muidu väetise kokkuostjaid. Suured väetise eksportöörid peatasid ajutiselt tarned, et tagada Hiina varustamist, kirjutab Reuters.

Seetõttu ähvardab Indiat ja Pakistani väetisepuudus.

Rahvuslik arengu- ja reformikomisjon teatas, et kutsus väetisetootjaid vaibale, et arutada varumise ja spekuleerimise vastaseid meetmeid.

Analüütikute sõnul on eksporti piiramas riigiosalusega ettevõtted nagu Sinofert Holdings, Sinoagri Corp, China National Offshore Oil (CNOOC) ja China National Coal Group, kellest osad on börsiettevõtted.

Tegemist on järjekordse näitega, kuidas Peking võitleb toorainete hinnatõusuga. Hiinas maksab väetis tänavu rekordsummasid, kuna välisturgudel on tugev nõudlus, Hiina toodang aga väike ja energiakulu kõrge.

Hiina Henani provintsi tabanud tulvaveed löövad osaliselt tootmist, märkis CRU Groupi väetiseanalüütik Gavin Ju.

Hiina plaanikomitee hakkas tegutsema pärast seda, kui Hiina peaminister Li Keqiang kutsus juunis üles pöörama tähelepanu põllumajanduse sisendhindadele, mis võivad ohustada riigi toiduga varustamist. Plaanikomitee algatas juunis väetiseturu uurimise.

Plaanikomitee kutsus täna väetiseettevõtteid tegutsema korra kohaselt ning mitte varuma väetist, ajama hinda üles ega levitama kuulujutte hinnatõusust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles