Eesti ettevõte toodab 2. jalaväebrigaadile 10 miljoni eurose välihaigla (1)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Kuressaare välihaigla
Kuressaare välihaigla Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) hangib sõjalise meditsiinifunktsiooni võimekuse tõstmiseks 2. jalaväebrigaadile välihaigla, mille toodab AS Semetron ja mille hind on 10,2 miljonit eurot.

«Eesti ettevõtte toodetav välihaigla on väga hea kvaliteedi ja funktsionaalsusega ning igati konkurentsivõimeline,» sõnas RKIKi elutoetuse kategooriajuht Kadi-Kai Kollo. «Kuna Semetroniga on meil varasem hea koostöökogemus, siis usume ka selle projekti õnnestumisse.» 

Välihaigla pakub 2. jalaväebrigaadile erakorralise meditsiini, esmase kirurgia, intensiivravi, põetusravi ja ambulatoorse ravi toetust. 

Samas tagab välihaigla ka varustamise steriilse kirurgiamaterjali ja meditsiinilise hapnikuga, mida on võimalik kohapeal valmistada. Lisaks suudab üksus vajadusel iseseisevalt toota elektrit ja puhast vett.

Välihaigla koosneb 17 konteinerist ja kuuest kõrgsurveballoonidega püstitatavast telgist, millele lisanduvad ühendustelgid. Konteinerite eelduslik iga on 20 aastat ning tehnilistel seadmetel 5 aastat.

Välihaiglaid kasutatakse suurematel õppustel nii Eestis kui ka lähiriikides ning välihaigla meeskonna koolitamiseks. Samuti oli välihaigla kasutuses näiteks Covidi-kriisis Kuressaares ja hiljuti Rally Estonial.

Välihaigla valmimisaeg on 2022. aasta sügis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles