Balkani riigid sõlmisid oma kaubanduskokkuleppe, kuna ELi liikmelisus jääb neile kaugeks

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Põhja-Makedoonia peaminister Zoran Zaev (keskel), Serbia president Aleksandar Vucic (vasakul) ja Albaania peaminister Edi Rama (paremal) allkirjastamas dokumente Skopjes toimuval Regionaalse Koostöö Majandusfoorumil.
Põhja-Makedoonia peaminister Zoran Zaev (keskel), Serbia president Aleksandar Vucic (vasakul) ja Albaania peaminister Edi Rama (paremal) allkirjastamas dokumente Skopjes toimuval Regionaalse Koostöö Majandusfoorumil. Foto: ROBERT ATANASOVSKI

Olles Euroopa Liiduga ühinemise taotlustes vähe edu saavutanud, sõlmisid Serbia, Põhja-Makedoonia ja Albaania omavahelise kokkuleppe kaubanduse edendamiseks.

Kõnealused kolm riiki, mille rahvaarv on kokku 12 miljonit, lubavad töötajatele viisavaba liikumist, leevendavad piiriliikluse eeskirju ja püüavad ergutada investeeringuid, vahendab Bloomberg.

Nendel riikidel on olnud raskusi ELi liikmeks saamisega. Serbia läbirääkimised on aeglustunud, samas kui Albaania ja Põhja-Makedoonia ei ole veel läbirääkimisi alustanud.

«Me oleme võimelised ise oma tuleviku eest hoolitsema, võttes oma saatuse enda kätesse,» ütles Serbia president Aleksandar Vucic neljapäeval Põhja-Makedoonia pealinnas Skopjes.

Koos Põhja-Makedoonia peaministri Zoran Zaevi ja Albaania peaministri Edi Ramaga allkirjastati kokkulepped seoses töölubade tühistamise ning kaupade ja teenustega kauplemise täiendava lihtsustamisega.

Antud otsus väljendab kasvavat pettumust aeglase teekonna suhtes ELiga ühinemise suunas.

Riigid «ei saa oodata, et kõik ELi siseprobleemid saaksid lahendatud, et meie, meie kodanikud ja meie majandus saaksid edasi liikuda», ütles Zaev. Kandidaatriikide integreerimata jätmine oleks «Euroopa ideaalide ja Euroopa Liidu enda huvide vastu».

ELi blokk väidab, et kõigi Lääne-Balkani riikide kaasamine jääb prioriteediks ning seda eeldusel, et kandidaatriigid vastavad nende kriteeriumidele. ELi kuuekuulise roteeruva eesistumise ajal on hetkel eesistujaks endine Jugoslaavia vabariik Sloveenia, kes soovib laienemisprojekti kiirendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles