EL pikendas tähtaega Ungari taastekava tüli lahendamiseks

BNS
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: MARTON MONUS/REUTERS, EPA/ANDREJ CUKIC

Euroopa Komisjon jõudis Ungariga kokkuleppeni pikendada tähtaega, mil Budapest peab tulema vastu Brüsseli nõudmistele, et saada heakskiit oma seitsme miljardi eurosele taastekavale.

«Komisjon teeb Ungariga konstruktiivset koostööd, et viia hindamine lõpuni septembri lõpuks,» ütles komisjoni pressiesindaja neljapäeval. «Komisjon taotles tähtaja pikendamist ja Ungaril ei olnud etteheiteid.»

Euroopa Komisjon vastutab bloki 750 miljardi eurose taasterahastu väljamaksete eest, kuid ei ole Ungari 7,2 miljardi eurosele kavale veel rohelist tuld näidanud, ehkki selle tähtaeg sel kuul langes.

Ungari ja tema EL-i partnerite vahel on viimasel ajal pingeid põhjustanud vastuoluline LGBTQ-vastane seadus, mis kriitikute sõnul samastab pedofiilia homoseksuaalsusega.

Ungari peaministri Viktor Orbáni sõnul on seadus mõeldud laste kaitsmiseks ning ta on keeldunud sellest kriitika ja EL-i õigusmenetluse kiuste loobuma.

EL on kinnitanud, et heakskiidu venimine pole seotud LGBTQ seadusega, vaid Ungari puudujääkidega korruptsioonitõrje ja kohtusüsteemi sõltumatuse vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles