Ehitusmaterjalide defitsiit süveneb

Postimees
Copy
Ehitusmaterjali defitsiit ähvardab veelgi süveneda.
Ehitusmaterjali defitsiit ähvardab veelgi süveneda. Foto: Mailiis Ollino

Ehitusmaterjalide turul kasvab defitsiit veelgi, sest rikkaid Euroopa riike tabanud üleujutused ja sellele järgnev ülesehituslaine on vallandanud ehitusmaterjalide kokkuostubuumi.

1Partner Kommertskinnisvara juhi Kirill Viguli sõnul mõjutavad Euroopa üleujutused ehitusmaterjalide kättesaadavust ja hindasid Eestis, mille tulemusena on oodata defitsiitsema ärikinnisvara hinnatõusu.

«Rikkad ja suured Euroopa riigid tegelevad oma hävinenud kinnisvara ja taristu ülesehitamisega ning ostavad niigi defitsiidis turult ehitusmaterjalid kokku,» ütles Vigul.

Tema sõnul on mitu Eesti arendajat hädas, sest aasta tagasi sõlmitud ehitus- ja üürilepingud teenivad heal juhul vaid kulud tasa. «Hästi läks neil, kes eelmisel aastal vaatamata koroonale ehitamist jätkasid ja said arendused vana hinnaga valmis,» märkis Vigul.

Tõuseb lao- ja tootmispindade hind

Hinnatõus mõjutab praegu rohkem ärikinnisvara valdkondasid, kus on defitsiit. Näiteks on juba näha uute lao- ja tootmispindade üürihindade 20-protsendilist tõusu.

«Värsketest lao- ja tootmispindadest on juba aastaid puudus ja kui uute ehitamine on raskendatud, siis tõstetakse tähtajaliste lepingute lõppedes üürihindasid ka vanemates hoonetes,» selgitas Vigul ja lisas, et büroode üürihindasid puudutab hinnatõus vähem, sest selles sektoris on vakantsi.

Pikemalt mõjutavad elukondliku- ja ärikinnisvara hinda aga rangemaks ja rohelisemaks muutuvad ehitusstandardid. Praegused ehitusnõuded ei arvesta soojade suvede ega Euroopa rohelise kokkuleppega kaasnevate normatiividega.

«Kütmise- ja jahutamisega seotud kulud lähevad paratamatult üles ja energiasääst muutub üha olulisemaks. Sellega peaks ka tänastes otsustes ja lepingutes juba arvestama,» sõnas Vigul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles