Bezos pakub NASA-le Kuu-missioonile kaasamise eest 2 miljardit dollarit

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Ameerika miljardär Jeff Bezos Blue Origini kosmoselennu pressikonverentsil.
Ameerika miljardär Jeff Bezos Blue Origini kosmoselennu pressikonverentsil. Foto: Joe Skipper

Esmaspäeval pakkus miljardärist ärimees Jeff Bezos, et katab kuni 2 miljardi dollari ulatuses NASA kulusid, kui USA kosmoseagentuur sõlmib tema ettevõttega Blue Origin lepingu, et valmistada kosmoselaev, mis on mõeldud astronautide maandumiseks Kuule.

Aprillis valis NASA kosmoseprogrammi jaoks välja Elon Muski SpaceXi, viidates eelarvepiirangutele. NASA oli algselt öelnud, et sõlmib lepingu kahe tarnijaga, et edendada konkurentsi, vahendab Reuters.

Blue Origin oli juhtinud ettevõtete koalitsiooni, mis taotles lepingut, et osaleda ameeriklasete uuesti saatmisel Kuu pinnale juba 2024. aastal. Missioonil on kavas saata Kuule ka esimene naine ja esimene mustanahaline astronaut.

NASA ütles siiski, et SpaceX edestas teisi pakkujaid suure hinnavahega. Sõlmitud lepingu väärtus oli 2,89 miljardit dollarit.

Kirjas USA kosmoseagentuuri administraatorile Bill Nelsonile ütles Bezos, et tema ettevõte loobuks kuni 2 miljardist dollarist praeguseks ja kaheks järgmiseks eelarveaastaks, samuti rahastaks ta näidismissiooni.

Nädal tagasi tegi Blue Origin oma esimese ja eduka mehitatud lennu kosmosesse. Ettevõte on tulevaste lendude piletimüügist broneerinud ligi 100 miljonit dollarit, ütles Bezos pressikonverentsil, kus ta pälvis ka kriitikat selle eest, et ütles, et reisi eest on maksnud iga Amazoni töötaja ja iga Amazoni klient.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles