Tuhandetele ummikus olnud Hiina pakkidele maksumuudatused ei rakendu

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Pakid Omniva sorteerimiskeskuses.
Pakid Omniva sorteerimiskeskuses. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Omniva teatas, et Eestisse on jõudnud ligi 50 000 saadetist, mis on kaubamahtude konsolideerimise tõttu teel olnud tavapärasest kauem. Nendele pakkidele maksumuudatused ei kehti.

Omniva töötajad tuvastasid, et tegemist on peamiselt AliExpressi kaupadega ning kõige varasemad saadetised olid teele pandud juba aasta alguses. Singapuri postiasutus pani kaubad Euroopa poole teele mai lõpus, kuid valesihituse tõttu jõudis partii Hollandi kaudu Soome.

Tegemist on väikese väärtusega kaubaga (kõik saadetised alla 22 euro), mis jõudis ELi territooriumile siiski enne 1. juulit, kui muutus kohustuslikuks ka selliste saadetiste deklareerimine ja käibemaksu tasumine. Seetõttu jõuab nüüd eestlasteni hulk saadetisi, mille puhul deklareerimist ja maksude tasumist ei nõuta.

Kuigi mõned Eestisse jõudnud saadetised on oma tarnetähtaja ületanud ning tõenäoliselt juba kaupmehe poolt saajatele hüvitatud, toimetab Omniva saadetised siiski tellijateni ja pakiomanikud saavad oma kauaoodatud saadetised järjest kätte.

Rahvusvaheliste pakkide konsolideerimine on Omniva kirjeldusel aina sagedasem nähtus, kus mõned rahvusvahelise logistikateenuse pakkujad on hakanud kaupa kinni hoidma, et seejärel suuremaid kaubahulki korraga teele panna ja saatekuludelt säästa.

Hiina saadetiste tarneaeg varieerub üldjuhul pooleteisest nädalast kuni kahe kuuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles