Ajaloo jubedaim hairünnak

Viasat History
Copy
Foto: Wide Media

1945. aastal uputas Jaapani allveelaev USA mereväe laeva, kuid laeva uppumine oli kõigest meremeeste luupainaja algus.

Uus kaheosaline dokumentaalfilm „Haiõudus: USS Indianapolis“, mis esilinastub 31. juulil kell 22.00 kanalil Viasat History, jutustab uskumatu tõestisündinud loo vapratest meeskonnaliikmetest, kes elasid üle laevahuku, kuid pidid seejärel veelgi hirmsama ohuga silmitsi seisma.

Foto: Wide Media

Ülisalajane missioon

Tragöödia juhtus vaid mõned päevad pärast seda, kui USS Indianapolis lõpetas kiire salastatud reisi, mille käigus transporditi tuumapommi osi Vaikses ookeanis Tiniani saarel asuvatele USA õhujõududele.

Need osad paigaldati seejärel revolutsioonilisele relvale, mis heideti vaid mõni päev hiljem Jaapani Hiroshima linnale.

Pärast ülisalajase missiooni lõpetamist torpedeerib Jaapani allveelaev USS Indianapolist ja uputab selle mõne minutiga – laev võtab endaga kaasa 300 hinge ja jätab 900 meest keset Vaikset ookeani peaaegu ilma varustuseta ja vaid käputäie päästepaatidega triivima.

Foto: Wide Media

SOS-kutsung, mida keegi ei kuulnud

Kaitsetud, kurnatud ja meeleheitlikult janused mehed loodavad, et peagi nad päästetakse. Aga keegi isegi ei tea, et nad on kadunud. Selgus, et kuigi Indianapolis oli enne uppumist saatnud mitu SOS-signaali, ei võtnud merevägi neid sõnumeid tõsiselt. Samuti ei pööratud suurt tähelepanu sellele, et laev ei jõudnud õigel ajal kohale.

Foto: Wide Media

Miks osutus see haide rünnak nii julmaks?

Arvatakse, et haisid tõmbas ligi plahvatuste heli, laeva uppumine ning rabelemine ja veri vees. Kuigi avameres elab palju hailiike, ei peeta ühtki neist nii agressiivseks kui pikkuim-hallhaid. Indianapolise uppumises ellujäänute ütlused kirjeldavad, et haid kippusid ründama veepinna lähedal olevaid elusaid ohvreid, mistõttu ajaloolased usuvad, et enamik haidega seotud surmajuhtumitest olid pikkuim-hallhaide põhjustatud.

Hairünnakute tagajärjel hukkunute arv ulatub hinnanguliselt paarikümnest kuni peaaegu 150 inimeseni. Täpset arvu on võimatu kindlalt öelda. Kuid nii või teisiti jääb Indianapolise uppumise üleelanute katsumus USA mereväe ajaloo kõige hullemaks merekatastroofiks.

Võitlus elementide, süvamerekiskjate ja isegi üksteisega – „Haiõudus: USS Indianapolis“ räägib loo ühest kõige pikemast ja surmavamast hairünnakust, mis eales on üles täheldatud. Lisaks jutustab see vapustava tõestisündinud loo neist, kes hukkusid, ja neist, kes kuidagi eluga pääsesid. Vaadake vaprate meeskonnaliikmete uskumatut tõestisündinud lugu 31. juulil kell 22.00 ainult kanalil Viasat History.

Viasat History telekanal on saadaval enamustes Eesti teleoperaatorite pakettides.

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat History Eesti

Copy
Tagasi üles