KIK jagab rohevesiniku kasutuselevõtuks viis miljonit eurot

BNS
Copy
Hyundai vesinikuveok.
Hyundai vesinikuveok. Foto: Scanpix/ REUTERS

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) kuulutab esmaspäevast välja ühistranspordisektoris rohevesiniku kasutuselevõtu süsteemi loomise taotlusvooru.

Selle käigus tuleb välja töötada tootmisüksusest, tarnetaristust ja transpordivahendist koosnev ahel; toetuse eelarve on viis miljonit eurot.

Tegemist on pilootprojektiga, mille eesmärk on testida vesiniku tervikahela toimimist ja tuvastada võimalikud kitsaskohad, mis võivad osutuda takistuseks vesinikuturu laialdasemale arengule. Taotluste esitamine E-toetuse keskkonnas algab esmaspäeval ja kestab 15. oktoobrini, teatas KIK.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles, et uuringute kinnitusel on rohevesinik vältimatu lahendus sektorites, kus puuduvad soodsamad võimalused ja tehnoloogiad heitmete vähendamiseks. Aasa sõnul on pilootprojekti eesmärk saada esmased kogemused vesiniku tootmise, tarnimise ja lõpptarbimise ahela väljaarendamisest ning toimimisest.

KIK-i energeetika valdkonnajuhi Aire Arike-Trutini sõnul on taastuvenergia osatähtsuse suurendamine eriti oluline transpordisektoris, kus enamik kasutatavatest kütustest on imporditavad fossiilkütused.

«Varem oleme edukalt kaasa aidanud biometaani tanklate rajamisele ning biometaani busside, elektriautode ja – busside soetamisele. Nüüd on hea meel teha energeetika valdkonnas järgmine samm ja avada vesiniku kasutuselevõtu toetus,» märkis ta.

Toetuse taotlejaks saab olla Eestis registreeritud juriidiline isik. Toetust saavad projektid, mis tagavad tervikahela toimimise, aga samas ei pea toetust küsima kõikidele ahela osadele. Tulenevalt riigiabi reeglitest on iga komponendi toetusmäär erinev.

Transpordivahendi soetamisel on toetusmääraks 40 protsenti, tootmisüksuse puhul 30 protsenti ja tarnetaristu rajamiseks antav toetus oleneb taristu otstarbest. Rahastusotsuse saanud projekt on vaja ellu viia 2024. aasta lõpuks.

Toetusraha tuleb heitmekaubanduse kauplemissüsteemi vahenditest. Toetusmeetme töötas välja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koos KIKiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles