Sularahata ühiskond tungib peale, Eestis vahetab sularaha valuutat ainult üks pank

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Sularaha valuutavahetus on pankades moest läinud. Valuutakursitabelitega enam pangakontorisse kliente ei meelita.
Sularaha valuutavahetus on pankades moest läinud. Valuutakursitabelitega enam pangakontorisse kliente ei meelita. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti panganduse algusaegadel oli pankadele valuutavahetus põhiline leivanumber, kus sularaha valuutavahetus oli kõikjal pangakontorites täiesti tavaline. Tänapäeval vahetab Eestis veel sularaha valuutat ainult üks pank.

Kroonieelsel ajal oli inflatsioon kõrge, intressid samuti, hoiuste väärtus kahanes kiiresti, laenutagatised olid küsitavad ning laenuintressid nii kõrged, et peale kiiresti rikkaks tehingute ei tulnud majanduse finantseerimine kõne alla. Seetõttu tegelesid pangad meelsasti valuutaga. Hiljem oli määrav kasum intressidest ja teenustasudelt.

Ainus pank, kus kaasaajal sularahas valuutat saab vahetada, on Tallinna Äripank. Pangal on praegu lahti pangakontorid Tallinnas ja Narvas. Kodulehel olevate valuutakursside tabeli alusel vahetatakse ainult kolme sularaha valuutat – USA dollarit, Rootsi krooni ja Vene rubla. Möödas on ajad, kui pangad vahetasid kümneid erinevaid valuutat, osalt on selles süüdi euro tulek, mis kärpis rahvusvaluutade nimekirja.

Teistesse pankadesse pole mõtet sularaha valuutaga minna ega ka mitte selle ostusooviga. Pangad on riburada pidi kunagisest tulusast ärist, milles nüüd nähakse vaid tülikat kulu, vabanenud.

«Välisvaluutas sularahatehingud lõpetas Swedbank juba detsembris 2019. See oli aastaid langustrendis olnud teenus, mille nõudlust vähendas järjest lihtsamaks, soodsamaks ja mugavamaks muutunud pangakaartide kasutamine väljapool Eestit,» ütles Swedbanki kontorivõrgu asejuht Siiri Villberg. «Teine oluline sündmus, mis oluliselt vähendas nõudlust sularahas valuuta vastu, oli Eesti liitumine euroalaga.»

Oluliselt kauem tegeles sularaha valuutadega SEB.

«Lõpetasime 01.01.2021 kõik välisvaluutas sularaha tehingud nii meie kontorites kui ka G4Si vahendusel,» vastas SEB juturobot.

Luminori kontorid on sularahavabad, samuti LHVs. Ka Citadele pank ei paku sularaha valuutavahetuse teenust.

Inbank ja Holm pank on spetsialiseeritud pangad, kellelt ei eeldagi sularaha ega valuutavahetust. Ka Coop Panka pole mõtet sulavaluuta soovidega sisse astuda.

Läinud aasta lõpus oli Eestis kõigil pankadel kokku pangakontoreid 74, sularahateenust pakkus siis 28 kontorit, teatas Eesti Pank. Antud juhul on silmas peetud kontoreid, kus sai arveldada sularaha eurodes.

Ega ka Tallinna Äripangale pole valuutavahetus mingi imeline kasumimasin. Valuutavahetustehingute puhastulu, kus ilmselt on nii sularahas kui ülekandevaluutadelt teenitud tulu, kahanes mullu aastaga 1,3 miljonilt eurolt 0,8 miljoni euroni.

Loodus tühja kohta ei salli ja seetõttu on valuutavahetusfirmad saanud tüki kunagi pankade suurest ärist. Et aga mullu võttis maad koroona ja inimesed ei saanud reisida, siis näiteks Tavid müüs valdava osa oma valuuta sularahajääkidest maha ja ostis selle eest hoopis väärismetalle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles