Iisrael teatas kavast drastiliselt süsinikuheidet kärpida (1)

Copy
Iisreali peaminister Naftali Bennet plaanib hakata tõsisemalt võitlema süsinikuheitega
Iisreali peaminister Naftali Bennet plaanib hakata tõsisemalt võitlema süsinikuheitega Foto: Naftali Bennett/AFP/SCANPIX

Iisrael püüab aastaks 2020 drastiliselt kärpida oma süsinikuheidet, et aidata võidelda üleilmse kliimakriis vastu, teatas reedel välisministeerium.

Peaminister Naftali Bennetti ja mitme valitsusliikme koostatud «revolutsiooniline ja ajalooline» ettepanek esitatakse parlamendile pühapäeval.

«Iisraeli valitsus peaks heaks kiitma pretsedenditu otsuse, mille kohaselt liigub Iisrael kogu inimkonda ähvardava kliimakriisiga võideldes 2020. aastaks madala süsinikuheitega majandusele,» seisab avalduses.

«Kooskõlas Pariisi kliimaleppega ja Iisraeli rahvusvaheliste kliimakohustustega, ning et ära hoida globaalne soojenemine üle 1,5 kraadi Celsiust, on Iisrael pühendunud sellele, et saavutada 2050. aastaks süsinikuheite nulltaseme eesmärk,» lisati selles.

Koos Bennettiga veavad seda algatust keskkonna-, välis-, rahandus-, energia-, transpordi-, majandus- ja siseminister.

Samm näeb ette süsinikuheite vähendamist 2050. aastaks 2015. aasta tasemega võrreldes vähemalt 85 protsenti. Vahesihiks on saavutada 2030. aastaks 27-protsendine kärbe.

«Tegemist on esimese korraga, kui Iisraeli valitsus kehtestab riikliku eesmärgi süsinikuheite vähendamiseks ja kuulutab välja riikliku strateegia puhta, tõhusale ja konkurentsivõimelisele majandusele liikumiseks, seades Iisraeli üleilmses võitluses kliimakriisi vastu ühte ritta teiste arenenud riikidega,» seisab avalduses.

Iisrael allkirjastas 2015. aastal Pariisi kliimaleppe, tõotades hoida oma emissioonid kuni 2030. aastani stabiilsena. Kava 2050. aastaks seab sihiks 96-protsendist kasvuhoonegaaside kärbet transpordis, 85-protsendist energiasektoris ja 92-protsendist jäätmemajanduses.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles