Esmased andmed: parvlaev Tõll muutus enne sildumist juhitamatuks (10)

BNS
Copy
Parvlaev Tõll sõitis Kuivastu sadamas vastu kaid
Parvlaev Tõll sõitis Kuivastu sadamas vastu kaid Foto: Lugeja foto

Reisiparvlaeva Tõll viis kaile otsa paiskumiseni tehniline rike, mis muutis aluse juhitamatuks, kuid mille põhjust pole veel teada, vahendas BNS.

Ametlikult kinnitamata andmetel avastas Tõllu kaptenisillal olev meeskond kolmapäeval vahetult enne sildumist, et alus on muutunud juhitamatuks ja selle kiirust ei ole võimalik tavapäraste kontrollvahenditega vähendada. Nii läheneski laev kaile kiirusega, mis tavaliselt eelneb sildumisprotseduuri alustamisele. ERR on välja toonud, et see kiirus oli neli sõlme.

Suure tõenäosusega oli tegemist tehnilise rikkega, mille põhjused pole veel selged.

Reisi ajal oli kaptenisillal ka president Kersti Kaljulaid, kuid presidendi kantselei pressiesindaja Taavi Linnamäe kinnitusel oli riigipea õnnetuse ajaks sillalt lahkunud. BNSi andmetel oli Kaljulaid õnnetuse ajal koos Tõllu kapteniga teel autotekile.

Ohutusjuurdluse keskus esialgu reisiparvlaeva Tõll õnnetust uurima ei asu, kuid on valmis seda siiski tegema, kui juhtunu asjaolud selleks edaspidi alust annavad. «Esialgu on meie seisukoht, et juhtunud ei ole midagi sellist, mille tulemusena oleks vaja muuta regulatsioone ja protsesse ning seetõttu me ka praegu menetlust ei alusta,» ütles ohutusjuurdluse keskuse juht Rene Arikas neljapäeva hommikul BNSile.

Arikase sõnul viib uurimist läbi transpordiamet, kelle esindajad käisid kolmapäeval ka kohapeal ning vaatasid üle pardasalvestused ja -seadmed. «Salvestustelt on näha, et alus lähenes kaile suure kiirusega, kuid mis oli selle põhjus, vajab veel selgitamist,» ütles Arikas.

Transpordiameti laevanduse ohutuse ja järelevalve osakonna juhataja Kristjan Truu sõnul tegid ameti töötajad kolmapäeval Kuivastu sadamas vajalikud toimingud. Samas ei soovinud Truu kommenteerida, kas esialgsetel andmetel oli tegemist aluse tehnilise rikke või mõne muu põhjusega, näiteks inimliku eksimusega.

Ka aluse omanikfirma TS Laevade kommunikatsioonijuht Triin Rum ei soovinud õnnetuse põhjuste kohta neljapäeval veel kommentaari anda, samuti pole teada, kui kauaks Tõll liinilt eemale jääb.

Virtsu sadamast teel olnud ja Kuivastu sadamasse kell 14.40 silduma pidanud parvlaev Tõll sõitis neljasõlmese kiirusega vastu sadamakaid, mille tagajärjel deformeerus sõidukite pealesõiduramp täielikult. Kuivastu sadama turvakaamera salvestuselt on näha, et kokkupõrge oli väga tugev, samas aluse kerel visuaalselt suuri vigastusi näha ei ole.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles