ABB Grupp tegi teises kvartalis tugeva tulemuse

Postimees
Copy
ABB Jüri tehas.
ABB Jüri tehas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

ABB Grupi 2021. aasta teise kvartali tulemused paranesid võrreldes aastatagusega pea kõigis näitajates. Tulemusi toetas nõudluse taastumine koos varem rakendatud kulumeetmete mõjuga ning jätkuvalt piiratud reisikulutused.

Teise kvartali tellimused olid eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 32% kõrgemad, ulatudes 8 miljardi dollarini. Tellimused kasvasid kahekohalise numbri võrra kõikides ärivaldkondades, mille taga oli laiapõhjaline edasiminek enamikus lühikese tsükliga kliendisegmentidest. Tellimused Ameerika regioonist kasvasid 44%, Euroopast 33% ning Aasiast, Lähis-Idast ja Aafrikast 25%. Valdkonniti kasvasid tellimused jõuliselt masinaehituse, olmeelektroonika ning toidu- ja joogisegmendis, kuid langesid autotööstuse segmendis.

Müügitulu oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 21% kõrgem, ulatudes 7,4 miljardi dollarini. Müügitulu kasvas ühtlasi ka igas ABB neljast ärivaldkonnast, elektrifitseerimises (23%), ajamites (17%), robootikas (32%) ja protsessiautomaatikas (11%).

Ettevõtte brutokasum oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 26% kõrgem, ulatudes 2,5 miljardi dollarini. Kasum enne intresse, makse ja kulumit (EBITA) kasvas 71%, ulatudes 1,1 miljardi dollarini. EBITA marginaal 15% oli 4,4 punkti kõrgem kui aasta varem. Puhaskasum oli 136% kõrgem kui aasta varem, ulatudes 752 miljoni dollarini. Rahavood äritegevusest ulatusid 663 miljoni dollarini.

ABB prognoosib ka aasta kolmandaks kvartaliks kasvu, praeguse turuolukorra põhjal peaks võrreldav müügitulu kasvama umbes 10%. Suurenenud nõudlus ja korrashoiuteenuste suurem müügitulu peaksid toetama EBITA marginaali kasvu 13-16% aastases võrdluses. Koroonapandeemiast tingitud piirangute tõttu võib oodata mõningast negatiivset mõju nii toorainekulude tõusu, komponentide puuduse kui ka transpordikulude suurenemise näol.

«Olen väga uhke teises kvartalis saavutatud tulemuste ja kasvu üle,» märkis ABB tegevjuht Björn Rosengren. «EBITA marginaali tugev tõus peegeldab nõudluse taastumist koos sisemise efektiivsuse suurenemisega ning eriti just ABB elektrifitseerimise ja automaatika ärivaldkondade pakkumise tugevusega. Jätkame keskendumist kasumlikkusele innovatsiooni, jätkusuutlikkuse ja digitaliseerimise kaudu ning oskusliku portfellihalduse toel.»

ABB on juhtiv globaalne tehnoloogiaettevõte, kes edendab ühiskonna ja tööstuse ümberkujundamist, et saavutada tootlikum ning kestlikum tulevik. Eestis tegutseb ta alates 1992. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles