Hinnatõusu kiirenemine põhjustab maailmas üha suuremat peavalu (1)

Erik Aru
, majandustoimetaja
Copy
Keskpankurite ees on küsimus, kuidas edasi käituda. Ennekõike ilmselt mõõdukalt. Pildil EKP president Christine Lagarde.
Keskpankurite ees on küsimus, kuidas edasi käituda. Ennekõike ilmselt mõõdukalt. Pildil EKP president Christine Lagarde. Foto: KAI PFAFFENBACH

Nii USAs kui ka euroalas ja Eestiski on viimastel kuudel inflatsioon märgatavalt kiirenenud. Ühelt poolt pole siin midagi imestada. USAs langes üldine hinnatõus mullu mais sisuliselt nulli, euroalas ja ka Eestis pöördus aga suisa languseks. Isegi kui näiteks Eesti keskmine hinnatase oleks praegu möödunud aasta alguse tasemel, oleks see mulluse juuniga võrreldes ikkagi tõusnud, sest vahepeal hinnad hoopis langesid.

Teisalt on viimastel kuudel teoks saanud nende hoiatused, kes uskusid, et tarbijahinnaindeksi tõus saab olema üle ootuste kiire. Nii polnud analüütikute keskmist prognoosi vaadates oodata USA inflatsiooni kerkimist tublisti üle viie protsendi, euro­ala üldise hinnatõusu hüpet kahe protsendi kanti ega ka Eesti tarbijahinnaindeksi kasvu jõudmist 3,8 protsendini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles