USA ja Saksamaa jõudsid Nord Stream 2 osas leppeni (6)

Copy
Nord Stream 2 logoga toru.
Nord Stream 2 logoga toru. Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

USA ja Saksamaa jõudsid vastuolulise Nord Stream 2 gaasitoru osas leppeni, kus hoiatatakse Venemaad sanktsioonide eest ja plaanitakse pikendada transiiti läbi Ukraina, ütles kolmapäeval USA ametnik.

Abivälisminister Victoria Nuland ütles senatile, et leppe üksikasjad avaldakse veel kolmapäeval.

Leppe eesmärk on vastata USA kauaaegsetele muredele seoses gaasitoruga, mis on nüüdseks peaaegu valmis.

«See on halb olukord ja halb torujuhe, kuid me peame aitama Ukrainat kaitsta ja ma tunnen, et me oleme teinud mõned märkimisväärsed sammud selles suunas,» ütles Nuland senatis.

USA president Joe Biden, kes kohtus eelmisel nädalal Saksa kantsleri Angela Merkeliga, on tühistanud enamik sanktsioone Nord Streamile, rõhutades, et see on sisuliselt valmis ning parem on teha Saksamaaga koostööd.

Gaasitorule läbi Läänemere on jõuliselt vastu olnud Ukraina, kus 2014. aastal puhkes kodusõda riigi idaosa separatistidega. Ukraina näeb Vene gaasi transiiti läbi selle territooriumi kui olulist mõjutusvahendit, kirjutas AFP.

«Saksamaa on lubanud selles leppes meiega, et kui Venemaa üritab kasutada energiat relvana või astuda uusi agressiivseid samme Ukraina vastu, siis Saksamaa astub samme riiklikul tasandil ja nõuab efektiivseid meetmeid Euroopa tasemel, sealjuures sanktsioone energiasektoris Vene ekspordivõimekuse piiramiseks Euroopas,» ütles Nuland.

USA ametnik lisas, et Saksamaa nõustus tegema koostööd Ühendriikidega, et nõuda Venemaalt transiidileppe pikendamist Ukrainaga, mis peaks aeguma 2024. aasta lõpus.

Valge Maja teatas kolmapäeval, et Biden võõrustab 30. augustil Valges Majas Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid.

Veel üks kõrgem USA välisministeeriumi ametnik Derek Chollet suundus sel nädalal Ukrainasse ja Poola, et arutada kokkulepet Nord Streami üle.

Nulandi sõnul on kokkuleppes Saksamaaga ära toodud ka konkreetsed summad, mis puudutavad Ukraina toetamist energiasektori mitmekesistamisel.

Venemaa president Vladimir Putin ja Saksamaa kantsler Angela Merkel väljendasid kolmapäevase telefonivestluse käigus seoses peaaegu valmis torujuhtmega Nord Stream 2 rahulolu, teatas Kreml.

«Riigijuhid on rahul torujuhtme Nord Stream 2 ehitamise lõpule lähenemisega,» edastati teadaandes.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles