ÜK nõuab EL-ilt uusi kõnelusi Põhja-Iiri tollikontrolli üle

Copy
Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piir.
Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piir. Foto: CLODAGH KILCOYNE

Briti valitsus nõudis kolmapäeval Euroopa Liidult uusi läbirääkimisi Brexiti-järgse kaubanduskorra üle Põhja-Iirimaal, kuid ei peatanud Põhja-Iiri protokolli täielikult.

Põhja-Iiri minister Brandon Lewis ütles parlamendile, et selmet pikendada tollikontrollile armuaega, taotleb ÜK «seisakuperioodi» protokolli jõustamisele ja EL-i õiguslikele meetmetele, ja uusi läbirääkimisi probleemide lahendamiseks.

«Me kutsume EL-i vaatama seda värskete silmadega ja töötama koos meiega, et haarata sellest võimalusest ja seada meie suhted parematele alustele,» ütles Lewis.

London ärgitas oma ettepanekus EL-i tollikontrolli peatamisele, et keskenduda kaupadele, millel on «tõeline» oht Põhja-Iirimaa kaudu bloki ühisturule jõuda.

Teiste kaupade puhul on valitsuse teatel vaja lõdvemat lähenemist, et säilitada provintsi staatus ÜK lahutamatu osana.

Euroopa Komisjon välistas uued läbirääkimised.

«Euroopa Liit on valmis otsima loovaid lahendusi protokolli raamistikus, kuid me ei ole nõus uute läbirääkimistega,» teatas komisjoni asepresident Maroš Šefčovič.

Põhja-Iiri protokoll näeb ette tollikontrolli provintsi ja ülejäänud Suurbritannia vahel, mis tähendab, et Põhja-Iirimaa on sisuliselt EL-i ühisturul.

Põhja-Iirimaa kannatas kolm aastakümmet konflikti käes, mis lõppes 1998. aasta rahuleppega. Tänavu on provintsi protokolli tõttu taas vägivald raputanud, nimelt leiavad paljud britimeelsed unionistid, et see on loonud Iiri merele de facto piiri.

Euroopa Liit on juba pikalt nõudnud, et London peab Brexiti-lahkumisleppes kokkulepitu jõustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles