Tööstustoodete tootmine kallines 9,4 protsenti

PM Majandus
Copy
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Paul Poderat

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis juunis võrreldes maiga 2,6 protsenti ja võrreldes eelmise aasta sama kuuga 9,4 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit maiga võrreldes enam hinnatõus elektrienergia tootmises, aga ka puidutöötlemises ja puittoodete, metalltoodete ning kemikaalide tootmises. «Vastupidist mõjul avaldas hindade langus mäetööstuses ja joogitootmises,» lisas Šokman.

Eelmise aasta juuniga võrreldes mõjutas tootjahinnaindeksit enam hinnatõus puidutöötlemises ja puittoodete tootmises, elektrienergia ning elektroonikaseadmete valmistamises. Veel avaldas mõju mäetööstuse ja joogitootmise hinnalangus.

Ekspordihinnaindeks suurenes juunis võrreldes maiga 2,3 protsenti. Hinnad tõusid enim elektrienergia, naftatoodete ning kemikaalide ja keemiatoodete tootmises. Ekspordihinnaindeks kasvas üheksandat kuud järjest. Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes ekspordihinnaindeks 12,0 protsenti.

Impordihinnaindeks kasvas juunis võrreldes eelmise kuuga 2,7 protsenti. Enim tõusid hinnad elektrienergia, mäetööstuse ja naftatoodete tootmises. Impordihinnaindeks kasvas seitsmendat kuud järjest. Võrreldes 2020. aasta sama kuuga suurenes impordihinnaindeks 12,3 protsenti.

Indeksite muutused.
Indeksite muutused. Foto: Statistikaamet.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles