Uuring: ettevõtjad usuvad, et majanduse suudab päästa vaid vaktsiin (1)

PM Majandus
Copy
Vaktsineerimine Paides
Vaktsineerimine Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Euroopa ettevõtete arvates sõltub majanduse taastumine suurel määral Covid-19 vastu vaktsineerimisest, selgub Intrumi iga-aastasest Euroopa maksearuandest. 

Tänavu kevadel toimunud uuringus ütles 73 protsenti Euroopa ettevõtetest, et vaktsiinidel on positiivne mõju nende äritegevusele. VKEd on selles osas optimistlikumad kui suuremad ettevõtted.

Küsitletud ettevõtetest ütles 23 protsenti, et vaktsineerimisel on nende äritegevusele «väga positiivne» mõju, 50 protsendi arvates on see mõju «üsna positiivne». Ainult 6 protsenti ütles, et Covid-19 vaktsiinid ei mõjuta nende äritulemusi, teatas Intrum.

«Eriti riigid, kus tähtis roll on turismil ning ulatuslikul kaupade ja inimeste piiriülesel liikumisel, loodavad väga, et vaktsineerimine aitab majandusel taastuda. Piirkondlikud erinevused hoiakutes ei ole Euroopa mastaabis märkimisväärsed ja võime rääkida ettevõtete üsna üksmeelsest toetusest vaktsineerimisele, ütles Intrumi Baltikumi tegevdirektor Ilva Valeika.

«Ka Eesti ettevõtjad mõistavad, et Covid-19 järjekordne laine tähendaks täiendavaid piiranguid, mis halvendaks tõsiselt paljude ettevõtete finantsolukorda, tuues kaasa maksevõime probleemid ja tööjõu vähendamise,» ütles Valeika.

Kõige rohkem usuvad vaktsiinide kasutuselevõtu «väga positiivsesse» mõjusse Hollandi ja Hispaania ettevõtted, vastavalt 28 ja 27 protsenti. Balti riikides on samal arvamusel kõige sagedamini Läti ettevõtted (23 protsenti), järgnevad Eesti (20 protsenti) ja Leedu (18 protsenti). Kõige vähem optimistlikud on selles vallas Austria ja Ungari ettevõtted – vastavalt 15 ja 17 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles