Mark Zuckerberg on sel aastal müünud Facebooki aktsiaid peaaegu igal argipäeval

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg.
Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg. Foto: Kevin Dietsch

Pärast aasta pikkust pausi, mille jooksul ta ei loovutanud ühtegi Facebooki aktsiat, on Mark Zuckerberg hakanud uuesti rohkelt oma aktsiaid müüma, kirjutab Forbes.

Alates 9. novembrist 2020 on Facebooki kaasasutaja ja tegevjuht, kelle hinnanguline väärtus on 127 miljardit dollarit, väärtpaberi- ja börsikomisjonile esitatud andmete kohaselt peaaegu iga tööpäev Facebooki aktsiaid müünud.

Kokku on ta viimase kaheksa kuu jooksul müünud 9,4 miljonit aktsiat väärtuses 2,8 miljardit dollarit. Umbes 90 protsenti müügist on tehtud tema heategevusliku ja propageeriva organisatsiooni Chan Zuckerberg Initiative (CZI) poolt. Väiksem osa ehk umbes 200 miljonit dollarit pärast maksude mahaarvamist läks Forbesi hinnangul tema enda taskusse.

Mark Zuckerberg, kes on maailma viies rikkaim inimene, on nüüdseks vähendanud oma osalust Facebookis umbes 14 protsendini, võrreldes 28 protsendiga ettevõtte noteerimise ajal. Alates Facebooki börsile minekust 2012. aasta mais on Zuckerberg ja CZI müünud rohkem kui 132 miljonit sotsiaalmeedia hiiglase aktsiat, mille koguväärtus on ligi 15 miljardit dollarit. Sellest on ta isiklikult pärast maksude mahaarvamist saanud umbes 2,1 miljardit dollarit, väidab Forbes.

Zuckerberg hakkas järjepidevalt Facebooki aktsiaid müüma 2016. aastal, aasta pärast seda, kui ta koos abikaasa Priscilla Chaniga asutas CZI. Toona kirjutas paar oma sündimata tütrele kirja, milles lubas anda oma elu jooksul 99 protsenti enda Facebooki aktsiatest sellistesse valdkondadesse nagu haridus ja haiguste ravimine; aktsiate väärtus oli toona 45 miljardit dollarit. Zuckerbergi ja CZI müügitegevus jõudis haripunkti 2018. aastal, kui nad müüsid 5,3 miljardi dollari väärtuses aktsiaid.

Vaatamata mitmetele tormilistele aastatele, mille jooksul on Facebook sattunud tule alla seoses kasutajate andmete kogumise, platvormil leviva väärinfo ja vihakõne levitamise tõttu, mis tõi kaasa enam kui 1000 ettevõtte reklaamiboikoti, on ettevõtte aktsia jätkanud tõusu. Facebooki aktsia praegune hind on tõusnud rohkem kui 800 protsenti võrreldes üheksa aasta taguse börsile minekuga. Eelkõige on aktsia alates 2020. aasta märtsist olnud tõusuteel, mille käigus on selle väärtus viimase 17 kuu jooksul enam kui kahekordistunud.

Zuckerbergi aktsiamüük on siiski üpris sarnane teiste tehnoloogiamogulite omaga. Amazoni asutaja Jeff Bezos vähendas oma osalust 42 protsendilt 24 protsendini esimese üheksa aasta jooksul pärast börsile minekut, müües umbes 500 miljoni dollari väärtuses aktsiaid. Samal aja jooksul vähendasid Google'i asutajad Larry Page ja Sergey Brin oma osalust 16 protsendilt umbes 7 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles