Eesti on maailma esirinnas madalate üürikulutuste poolest (1)

PM Majandus
Copy
Tallinnas on soodsamaid kohti üürimiseks Lasnamäe.
Tallinnas on soodsamaid kohti üürimiseks Lasnamäe. Foto: Eero Vabamägi

Eestlased kulutavad keskmiselt 22,72 protsenti oma igakuistest kulutustest üürile, millega me oleme maailmas arenenud riikide seas 8. kohal.

 

Võttes arvesse enda igakuiseid kulutusi, nagu toidukaubad, auto ülalpidamine, arved, pere eest hoolitsemine ning aeg-ajalt ka enda eest hoolt kandmine, võivad elamiskulud hakata kiirelt kuhjuma.

Suurim kuluallikas, millega enamik meist silmitsi seisab, on siiski enamasti kas hüpoteeklaen või igakuised üürimaksed. Sellel nädalal money.co.uk poolt avaldatud uuring näitab, et eestlased on paljude teiste arenenud riikide kodanikega võrreldes palju paremas positsioonis, mis puudutab üürimakseid.

Võrdlusallikana kasutati kolme magamistoaga kinnisvara keskmist üürikulu rohkem kui 50 riigis üle maailma ja seda võrreldi neljaliikmelise pere elamiskuludega, sealhulgas toidukaupade, kommunaalteenuste, transpordi, vaba aja veetmise ja muude kuludega.

Uuringust selgub, et kolme magamistoaga kinnisvara keskmine igakuine üürikulu on Eestis umbes 620 eurot, samas kui keskmine elamiskulu umbes 2107 eurot kuus. Seega on üüri osakaal igakuistest kogukuludest Eestis 22,72 protsenti, mis toob arenenud riikide seas kaheksanda madalaima tulemuse.

Üürile kulutavad arenenud riikide seas kõige vähem saudiaraablased (19,07 protsenti), kreeklased (19,73 protsenti) ja türklased (20,11 protsenti). Kõige rohkem kulutavad üürile kuus hongkonglased (50,25 protsenti), singapurlased (47,08 protsenti) ja katarlased (43,73 protsenti), samas kui eurooplaste seas on esikohal iirlased (37,22 protsenti).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles