Picasso maalist sai aktsia

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Maailmakuulus kunstnik Pablo Picasso 1961. aastal.
Maailmakuulus kunstnik Pablo Picasso 1961. aastal. Foto: Wikipedia.org

Plokiahela kaudu saavad investorid osta Šveitsi panga kaudu Picasso maali aktsiaid. Seejärel saab nendega kaubelda nagu väärtpaberitega.

Picasso maali ostmine ei ole tõenäoliselt enamiku inimeste jaoks realistlik võimalus. Plokiahela tehnoloogia abil peaks aga rohkematel inimestel olema võimalus endale vähemalt Picasso teoseid lubada. Nii väidab vähemalt üks Šveitsi pank oma uue pakkumise kohta, vahendab Der Spiegel.

Plokiahela tehnoloogia abil võimaldab pank investoritel osta Picasso maali aktsiaid. Alates 5000 frangist ehk 4600 eurost saavad professionaalsed investorid osta murdosa kunstiteosest «Fillette au béret», teatasid digitaalsetele varadele spetsialiseerunud Sygnum Bank ja kunstiinvesteeringute ettevõte Artemundi.

See on esimene kord, kui Picasso või mõne muu kunstiteose omandiõigused on viidud reguleeritud pangast üle avalikku plokiahelasse, võimaldades investoritel aktsiatega kaubelda.

1964. aastal loodud maal, mille väärtus on neli miljonit franki ehk rohkem kui 3,5 miljonit eurot, kujutab ühe tüdruku büsti ja seda hoitakse spetsiaalses hoidlas. Maal muudetakse väärtpaberiks nn tokeniseerimise kaudu. Pärast aktsiate märkimist võisid investorid nendega Sygnumi platvormi kaudu kaubelda.

Äri ilma pankadeta

Maaliga kauplemine välistaks vahendajad, tänu millele saab kallis kunstiteos kättesaadavaks laiemale kliendirühmale. 20. sajandi ühe mõjukaima kunstniku Picasso maalide väärtus on seni pidevalt kasvanud.

Detsentraliseeritud andmebaasi ehk plokiahela kaudu, kus kõik tehingud salvestatakse krüpteeritult ja võltsimiskindlalt, saab tehinguid teha ilma pankade või muude vahendajateta ning omandiõigused on kaitstud.

Tehnoloogia pooldajad eeldavad, et ühel hetkel salvestatakse plokiahelas iga vara, alates kontserdipiletitest kuni kodudeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles