Lux Express langes mullu ligi 2,6 miljoni euroga kahjumisse

BNS
Copy
Eurolines LuxExpress buss.
Eurolines LuxExpress buss. Foto: Eurolines

Lux Express Estonia AS 2019. aasta pea 2,2 miljoni eurone kasum pöördus mullu ligi 2,6 miljoni euroseks kahjumiks, seejuures vähenes müügitulu aastaga 60,1 protsenti 36,8 miljonilt eurolt 14,7 miljonile eurole.

Ettevõtte bilansimaht oli detsembri lõpu seisuga 23,6 miljonit eurot, aasta varem veel 32 miljonit eurot, selgus firma möödunud majandusaasta aruandest.

Kahjum tulenes majandusaasta tegevusaruande kohaselt märtsis alanud koroonaviiruse pandeemia tingitud veomahu kärpimisest.

2020. aastal teenindasid Lux Expressi kontserni ettevõtted kõikidel regulaarliinidel kokku 1,47 miljonit reisijat mis on ligi 50 protsendi võrra vähem kui aasta varem. Kokku toimus liinivedudel 48 711 väljumist, mille käigus läbisid bussid üle 11 miljoni kilomeetri. Samas aasta varem teenindati 89 405 väljumist, mille käigus läbisid bussid 23,1 miljonit kilomeetrit.

Kõige suurem langus nii sõitjate kui teenindatud liinireiside arvu ning sellega vahetult seotud kilometraaži osas toimus Sankt-Peterburi ja Euroopa liidu liinidel, millel oli sõitjate arvu langus aasta varasemaga võrreldes lausa 80 protsenti. Venemaa ja Euroopa Liidu vahelised piirid sulgusid regulaarliine teenindavatele bussidele 19. märtsist ning liiniveo taaskäivitamine ei olnud võimalik kogu ülejäänud 2020. aasta vältel.

Baltikumi pealinnade vahelist liiniliiklust möödunud aastat ilmestanud pandeemia täielikult ei sulgenud, kuid riikidevahelisele liikumisele seatud piirangute tõttu kujunes ka Baltikumi suunal reisijate arvu langus äärmiselt suureks – aasta varasemaga võrreldes teenindati liinidel 68 protsendi võrra vähem reisijaid.

Kokku teenindati rahvusvahelistel liinidel 2020. aasta jooksul 326 000 reisjat ning liiniveol läbiti bussidega 4,51 miljonit kilomeetrit. Eesti-sisestel kaugbussiliinidel teenindati 2020. aasta jooksul 1,14 miljonit reisijat ning toimus 36 560 väljumist, mille käigus läbisid bussid 6,62 miljonit liinikilomeetrit.

Siseriikliku liiniveo madalpunktis oli aprill, mil teenindati üksnes kümnendik reisijaid aasta varasema tasemega võrreldes. Suvekuudel elavnenud Eesti siseturism andis võimaluse veomahtude taastamiseks ning juulis-augustis moodustas reisijate arv juba ligikaudu 75 protsenti eelneva aasta tasemest. Septembris hoogustunud koroonaviiruse levik tingis aga uue languse.

Töötajate keskmine arv täistööajale taandatuna vähenes aastaga 123 võrra 365 töötajani. Palgakulu vähenes aastaga 9,5 miljonilt eurolt 5,9 miljonile eurole. Kontserni töötajate arv aasta lõpu seisuga oli 216 inimest, 2019. aasta lõpul aga veel 510 inimest. Emaettevõtte töötajate arv sellest oli möödunud aasta lõpul 135 inimest, ülemöödunud aasta lõpul 230 inimest.

Kriisi mõjude minimeerimiseks ning ettevõtte pikaajalise jätkusuutlikkuse kindlustamiseks viidi teises kvartalis läbi nii mitmete kontserni äriüksuste tegevuse külmutamine kui ka liiniveol kasutatavate busside konserveerimine nende seisukorra säilimise tagamiseks.

Lisaks aitas Lux Expressil pandeemia finatsmõjudega toime tulla varasemate aastate kasumi arvelt kogunenud reservid, konstruktiivne koostöö pankadega ning riigipoolne kriisitoetus.

Investeeringuid uute busside soetamiseks 2020. aasta jooksul ei tehtud, küll aga investeeriti Lux Expressi piletimüügisüsteemi arendamiseks. Juunis võeti kasutusele uued piletimüügiseadmed ja -tarkvara bussi pardamüügiks ning piletikontrolliks, detsembris lasti käiku uus piletimüügi veebikeskkond ning toodi turule Lux Expressi mobiilirakendus.

2021. aastal on Lux Expressil kavas käivitada uusi liine ning tulla turule ühisliikuvuse valdkonnas unikaalsete toodetega, mis pakuvad reisijale varasemast suuremat paindlikkust Lux Expressi bussidega liiklemiseks. Rahvusvahelise liiniliikluse osas on ettevõtte vaates 2021. aasta suurimaks väljakutseks Venemaa ja Valgevene piiride avanemise osas valitsev jätkuv ebaselgus ning sellest tulenev võimalik liikumispiirangute edasine kehtimine.

Lux Express Estonia AS on rahvusvaheline kontsern, mille emaettevõtjaks on Hugo Osulale kuuluv Mootor Grupp AS. Kontserni põhitegevuseks on reisijatevedu rahvusvahelistel ja riigisisestel regulaarbussiliinidel ning tellimisveo teenuse osutamine.

2020. aasta lõpu seisuga kuulusid Lux Expressi kontserni Eesti emaettevõte Lux Express Estonia AS, samuti Eestis registreeritud tütarettevõte Lux Charter OÜ, Lux Express Latvia SIA Lätis, Lux Express Lithuania UAB, Guppavto Pilus UAB ja Pink Tour UAB Leedus, AO Eurolines Venemaal, Lux Express Finland OY Soomea, Lux Express Polska sp. z o.o. Poolas ja Lux Express Lines Unitary Enterprice Valgevenes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles