Alexela grupi käive kahanes mullu 41,3 protsenti

BNS
Copy
Kiviõli Keemiatööstusesse investeeris Alexela mullu 5,7 miljonit eurot.
Kiviõli Keemiatööstusesse investeeris Alexela mullu 5,7 miljonit eurot. Foto: Sander Ilvest

Alexela kontserni käive kahanes möödunud majandusaastal 41,3 protsenti 197,6 miljonile eurole, kasum tõusis aga 7,7 miljoni euro suuruse kahjumi pealt 11,8 miljoni euro suuruseks puhaskasumiks.

«Finantsiliselt saame tõdeda, et suutsime kohaneda Covid-19 kriisiga edukalt. Olime küll sunnitud vähendama märgatavalt töötajate arvu, ent suutsime vältida oma tehaste, tootmiste ja kaubanduste sulgemisi,» ütles Alexela grupi tegevjuht Andreas Laane pressiteates.

«Siiski, kriisile omaselt ei saa majandusaasta kõiki konsolideeritud näitajaid üleliia positiivseteks pidada, ent kulumieelse ärikasumiga võime pika koroona-aasta valguses rahule jääda» lisas ta.

Mullune majandusaasta esitas Alexela grupi ettevõtetele energia-, metalli- ja põlevkivitööstuse valdkonnas väljakutseid.

Haagiste firma Tiki puhul tekkis koroonalaine algul esmalt nõudluse kiire kukkumine, misjärel aga juba tõusu, sest inimesed liikusid linnadest maakodudesse ning kaasa võeti paate, ATVsid ja lihtsalt järelhaagiseid, millega remondikraami vedada.

Mureks on olnud materjalide kättesaadavus, aga sellest hoolimata õnnestus 2020. aastal toota ja müüa rekordarv Tiki haagiseid. Laane sõnul otsustas ettevõte mullu investeerida regiooni suurima vaakumvormimise seadme ostmisse, millega hakatakse tootma haagiste plastkaasi.

Tsinkimise mahtude puhul märkis Laane, et need on olnud stabiilsed ning ei ole saanud koroonast räsitud. Alexela grupi tütarettevõte Kohimo, mis tegeleb suuremahuliste mahutite ehitamisega, sai kliendiks Soome ühe suurima tööstusettevõtte Wärtsila.

Kiviõli Keemiatööstuse (KKT) puhul tegeleb Alexela tehase uuendamisega. Ettevõtte eesmärk on töötada vastavuses keskkonnanormidega ning vähendada keskkonnamõjusid.

«Keemiatööstuses käib praegu näiteks gaasigeneraatorite kapitaalremont, alustatud on uue tuhaärastussüsteemi ehitamisega generaatorihoone juurde. Ühtlasi planeerime Kiviõli Keemiatööstuse territooriumile päikesepargi rajamist,» ütles Laane.

Kokku investeeriti 2020. aastal Kiviõli Keemiatööstusesse 5,7 miljonit eurot, mis on viimase viie aasta suurim summa.

Tulevikuprioriteet on koostöö Viru Keemia Grupiga, et välja töötada jäätmete utiliseerimise seade KKT poolt kasutatava tahkesoojuskandja tehnoloogia baasil, millega töödelda Eestis tekkivad rehvi-, plasti- ja õlijäätmed.

«Plaani realiseerimise edukus sõltub suuresti saadavatest keskkonnalubadest ning seega riiklikust administratiivtõhususest, mis seni on paraku olnud madal,» märkis Alexela grupi tegevjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles