USA plaanib keelustada kõik Xinjiangist pärit tooted

PM Majandus
Copy
Üks väidetavatest Uiguuride sunnitöölaagri asupaikadest Xinjiangis.
Üks väidetavatest Uiguuride sunnitöölaagri asupaikadest Xinjiangis. Foto: Thomas Peter

USA senat võttis kolmapäeval vastu õigusakti, millega keelatakse toodete import Hiina Xinjiangi piirkonnast. Tegu on Ameerika järjekordse jõupingutusega, et karistada Pekingit selle eest, mida USA ametnikud nimetavad uriguuride ja teiste moslemigruppide jätkuvaks genotsiidiks.

Vastuvõetud Uiguuri Sunnitöö Ennetamise Seadus looks eelduse, et Xinjiangis toodetud kaubad on valmistatud sunniviisilise tööjõu abil ja seega 1930. aasta tariifiseaduse alusel keelatud, kui USA ametiasutused ei tõenda teisiti, vahendab Reuters.

Ühehäälselt vastu võetud kahe erakonna toetusega meede nihutaks tõendamiskohustuse importijatele. Praegune reegel keelab kaubad, kui on põhjendatud tõendeid sunniviisilise töö kohta.

Seaduseelnõu peab läbima ka Esindajatekoja, enne kui see saadetakse Valgesse Majja president Joe Bidenile allkirjastamiseks. Pole veel selge, millal see võiks täpselt toimuda.

Vabariiklasest senaator Marco Rubio, kes esitas õigusakti koos demokraadist Jeff Merkleyga, kutsus esindajatekoda üles kiiresti tegutsema.

«Me ei pigista silmi kinni HKP jätkuvate inimsusevastaste kuritegude ees ja me ei luba korporatsioonidel neist kohutavatest kuritarvitamistest kasu lõigata,» ütles Rubio oma avalduses.

«Ükski Ameerika ettevõte ei tohiks nendest kuritarvitustest kasu saada. Ükski Ameerika tarbija ei peaks tahtmatult ostma orjatööliste poolt valmistatud tooteid,» ütles Merkley.

Demokraatide ja vabariiklaste nõunikud ütlesid, et loodavad meetmele tugevat toetust Esindajatekojas, sest eelmisel aastal kiitis koda sarnase meetme peaaegu ühehäälselt heaks.

Seaduseelnõu oleks samm edasi meetmetest, mida on USA on juba rakendanud seoses väidetavate inimõiguste rikkumistega Hiinas, seni on keelustatud Xinjiangi tomatid, puuvill ja mõned päikeseenergia tooted.

Bideni administratsioon on suurendanud sanktsioone ja teisipäeval andis välja soovitusliku teadaande, milles hoiatas ettevõtteid, et nad võivad rikkuda USA seadusi, kui nende tegevus on isegi kaudselt seotud Xinjiangi jälgimisvõrgustikega.

Inimõigusorganisatsioonid, teadlased, endised Xinjiangi elanikud ning mõned Lääne poliitikud ja ametnikud väidavad, et Xinjiangi ametivõimud on alates 2016. aastast hõlbustanud sunnitööd, pidades kinni umbes miljon uiguuri ja teisi peamiselt moslemivähemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles