Uus kliimastrateegia nõuab Eestilt miljardeid eurosid (7)

Andrus Karnau
, ajakirjanik-toimetaja
Copy
Riigiametnikud kurdavad, et põllumeestega on seni olnud keeruline kliimaeesmärkide täitmises jutule saada. Kevadel protestisid viimased näiteks nõude peale ehitada lihaveistele söödaplatsid.
Riigiametnikud kurdavad, et põllumeestega on seni olnud keeruline kliimaeesmärkide täitmises jutule saada. Kevadel protestisid viimased näiteks nõude peale ehitada lihaveistele söödaplatsid. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Euroopa Komisjoni piltlikult öeldes fanfaarihelide saatel välja kuulutatud uus kliimastrateegia «Fit for 55» eeldab Eesti valitsuselt ning eraisikuilt ja -ettevõtteilt lähiaastail miljarditesse eurodesse ulatuvaid kulutusi.

Kui seni on kliimamuutustega võitlemise koorem langenud põhiliselt elektri- ja põlevkiviõlitootmisele, siis Euroopa Komisjoni uued eesmärgid panevad raskuse nendele valdkondadele, mis on otseselt kasvuhoonegaasikvootidega kauplemise süsteemist kõrvale jäänud. Need on transport, ehitus, põllumajandus ja metsandus ning elamumajandus. Eesti peab aastaks 2030 palju järsemalt nende valdkondade kasvuhoonegaaside emissiooni piirama. Kui seni oli eesmärk 13 protsenti, siis nüüd on see 24 protsenti võrreldes 2005. aastaga.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles