Minister: Iirimaa ei saa maksureformi praegusel kujul toetada

Copy
Ettevõtete globaalse minimaalse tulumaksu eestkõneleja, USA rahandusminister Janet Yellen ning Iirimaa rahandusminister Paschal Donohoe.
Ettevõtete globaalse minimaalse tulumaksu eestkõneleja, USA rahandusminister Janet Yellen ning Iirimaa rahandusminister Paschal Donohoe. Foto: Scanpix/ AP

Iirimaa ei nõustu rahvusvahelise maksureformi kavaga, mille eesmärk on tagada, et hargmaised ettevõtted maksavad õiglases osas makse, ütles neljapäeval rahandusminister Paschal Donohoe.

Umbes 132 riiki on juba nõustunud rahvusvahelise maksusüsteemi reformidega, millega hakkaks kehtima ettevõtete 15 protsendi suurune tulumaksu alammäär.

Laupäeval toetasid kokkulepet G20 riikide rahandusministrid: maailma 19 suurimat majandust ja Euroopa Liit.

Iirimaa, kus kehtib 12,5 protsendi suurune maksumäär ning mida on nimetatud ka maksuparadiisiks, kava praegusel kujul ei toeta, ütles Donohoe.

«Praegu on laual kokkulepe, millest Iirimaa ei saa osa olla,» ütles ta Iiri riiklikule telekanalile RTE.

«Me oleme pühendunud läbirääkimistele, et näha, kas me saame leppega mingil hetkel liituda, kuid ma tahan kaitsta 12,5 protsenti,» ütles Donohoe.

«See on olnud meie majanduspoliitika võtmetähtsusega osa juba mitukümmend aastat.»

Väljaanne Irish Examiner teatas, et Dublin loobub oma 12,5 protsendi suurusest maksumäärast, et vältida paaria staatusesse langemist.

«Iirimaa jätkab väikeriikide õiguste toetamist säilitada teatavat konkurentsieelist, kuid me ei taha olla rahvusvahelise maksuleppe küsimuses erandiks,» ütles üks valitsuse kõrge allikas.

Iirimaa maksumäär on meelitanud riiki mitmeid USA tehnoloogia- ja ravimifirmasid, kuid riik kavatseb teha selles järeleandmisi Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) leppe raames oktoobris, kirjutas ajaleht.

Uue maksumääraga nõustumine tekitaks probleeme inimestele, kes on Iirimaa majandusse investeerinud ja kel on ootused selle maksumäära prognoosimise suhtes, ütles Donohoe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles