Kriisimeetmete ligi 9-miljoniline jääk jagatakse enim kannatanutele

PM Majandus
Copy
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt Foto: Elmo Riig

Valitsus toetas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti ettepanekut võtta kasutusele viimasest Covid-19 ettevõtete toetusmeetmest üle jäänud 8,89 miljonit eurot ning suunata see kriisist enim kannatanud sektorite toetuseks.

Valitsus kiitis heaks ka Suti teise ettepaneku jätkata KredExi kriisimeetmetega kuni 2021. aasta lõpuni.

«Jaekaubandussektoril läks kevadiste piirangute ajal oodatust paremini ja seetõttu jäi viimasest, niinimetatud vol 4 Covid-19 ettevõtete toetusmeetmest raha üle. Samas oli osadele ettevõtetele koroona avaldanud suuremat mõju ning nad said toetust vähem kui lootsime,» märkis Sutt.

Kuigi praegu on majanduse seis hea ja tarbimine jõudsalt kasvanud, on siiski sektoreid, kelle müügimahud pole taastunud ja kes vajavad toetust, lisas Sutt. 

Täpsema toetamise viisi ja vajaduste osas konsulteeriti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) teatel sektori peamiste liitude ja partneritega. Ettevõtjate soov oli võtta toetusvahendite jääk kasutusele kohe, mitte jätta sügiseks võimalike uute toetusmeetmete katteks.

Kuna eelmise kriisimeetme ehk niinimetatud vol 3 toetusi ei jätkunud piisavalt – taotlused ületasid eelarvet pea 40 protsendi jagu –, siis on Suti kinnitusel mõistlik uue meetme jääk eraldada täiendavaks toetuseks. Ministri sõnul on see eriti asjakohane olukorras, mil nakatumisnäitajad on taas tõusuteel ning ettevõtjatel tuleb hakata valmistuma võimalikuks uueks koroonapuhangu laineks.

«Kindlasti panen kõigile südamele lasta end vaktsineerida. Kui me ei suuda piisavalt kiiresti vaktsineerituse taset tõsta, võib majandust oodata kolmas koroonalaine ja järjekordsed piirangud,» toonitas minister.

Täpne täiendavate vahendite jaotus selgub pärast kriisimeetme lõpliku jäägi selgumist ja analüüse. Raha kasutamiseks tuleb Euroopa Komisjonilt saada ka riigiabiluba. Eesmärk on alustada väljamaksetega ettevõtjatele suve teises pooles.

Kokku on läbi EASi koroonaviirusest tingitud piirangute tõttu toetatud üle 4000 ettevõtte ligi 70 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles