Euroopa kliimaeesmärgid: kuidas meie toidutootjad kliimat jahutavad

Riina Maruštšak
, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja keskkonnavaldkonna juht
Copy
Piimatootmine
Piimatootmine Foto: Urmas Luik

Kolm tahku, kuidas meie põllumajandus aitab täita suurt kliimaeesmärki ja keskkonda hoidvalt toota puhast toitu. Faktid räägivad, et oleme jõudsalt liikunud kliimasõbraliku põllumajanduse poole.

Euroopa Komisjon tuli värskelt välja ettepanekutega, kuidas tõsta Euroopa Liidu üldist 2030. aastaks seatud kliimaeesmärki 40 protsendilt 55 protsendile (võrreldes 1990. aasta tasemega) ning saavutada ELis süsinikuneutraalsus 2050. aastaks. Maakasutust, metsandust ja põllumajandust käsitlevas määruses sätestatakse 2030. aastaks Euroopa Liidu üldine CO2 sidumise eesmärk, mis tuleb saavutada looduslike sidujate abil ning vastab 310 miljonile tonnile heitele. Kõik liikmesriigid jagavad vastutust.

Euroopa Liit seab eesmärgiks maakasutus-, metsandus- ja põllumajandussektoris saavutada kliimaneutraalsus 2035. aastaks. Ühtlasi toetatakse metsamajandajaid ja biomajandust ning hoitakse samal ajal metsa ülestöötamine ja biomassi kasutamine elurikkust säilitav. Samuti seisab metsastrateegias plaan Euroopas aastaks 2030 istutada kolm miljardit puud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles