Majandusaasta aruande esitasid õigeaegselt vaid pooled ettevõtted

PM Majandus
Copy
Majandusaasta aruande esitas õigeaegselt vaid 53 protsenti neist, kellel see kohustus on.
Majandusaasta aruande esitas õigeaegselt vaid 53 protsenti neist, kellel see kohustus on. Foto: Kuvatõmmis.

Tähtajaks ehk 30. juuniks on möödunud aasta majandusaasta aruande registripidajale esitanud 53 protsenti aruandekohustuslikest ühingutest.

Kokku oli neid juriidilisi isikuid, kes 30. juuniks majandusaasta aruande esitama pidid, üle 250 000, kuid tähtajaks esitajaid oli veidi üle 130 000.

Justiitsministeerium ja Tartu maakohtu registriosakond tuletavad meelde, et majandusaasta aruande esitamine on seadusest tulenev kohustus. Aruanne tuleb esitada ka neil, kellel majandustegevust eelneval perioodil ei ole toimunud.

Protsentuaalselt on neid juriidilisi isikuid, kes aruande esitamata jätavad, siiski järjest rohkem.

«Kahjuks tuleb möönda, et protsentuaalselt on neid juriidilisi isikuid, kes aruande esitamata jätavad, järjest rohkem,» nentis justiitsministeeriumi kohturegistrite talituse juhataja Margit Veskimäe. See tuleneb tema sõnul asjaolust, et äriregistrisse kantud juriidiliste isikute arv tõuseb. Ta lisas, et tavaliselt juulikuu jooksul aruandeid veel laekub.

Justiitsministeerium rõhutab, et õigeks ajaks esitatud aruanne ei ole vajalik üksnes riigile, vaid näitab ka ettevõtte usaldusväärsust koostööpartneritele ning võimaldab koostada tõeseid majandusprognoose ja hinnata majanduskasvu.

Tartu maakohtu kinnistus- ja registriosakonna kohtudirektor Hans Moks selgitas, et majandusaasta aruandeid saab esitada läbi ettevõtjaportaali, kus saab tasuta näha ka endaga seotud juriidiliste isikute andmeid ning neid vajadusel täpsustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles