Fotod 1984. aasta OMi USA korvpallimeeskonna kuldmedal läheb oksjonil müüki

Ronald Reinap
, reporter
Copy
1984. aasta OM-i USA korvpallimeeskonna kuldmedal.
1984. aasta OM-i USA korvpallimeeskonna kuldmedal. Foto: RR Auction

Ameerika Ühendriikide 1984. aasta olümpiamängude meeste korvpallimeeskonna kuldmedal läheb oksjonil müüki, hinnaks oodatakse umbes 70 000 dollarit, teatab Bostonis asuv RR Auction.

Kuldmedali võitnud meeskonnas mängisid tulevased NBA staarid Michael Jordan, Chris Mullin ja Patrick Ewing ning seda juhtis treener Bobby Knight.

«Kõik, mis puudutab USA korvpallimeeskonda ja ka 1980. aasta USA meeste jäähokimeeskonda, pakub alati suurt huvi,» ütles RR Auctioni asepresident Bobby Livingston AP vahendusel.

1984. aasta OM-i USA korvpallimeeskonna kuldmedali tagapool.
1984. aasta OM-i USA korvpallimeeskonna kuldmedali tagapool. Foto: RR Auction

Medali omandas algselt kollektsionäär, kes ostis selle otse meeskonnaliikmelt, kuid Livingstoni sõnul selle mängija nime ei avaldata. Kollektsionäär saatis medali seejärel oksjonile.

Oksjonil rohkelt haruldasi olümpiameeneid

Kui 1896. aastal toimusid Ateenas esimesed kaasaegsed olümpiamängud, ei saanud võitjad kuldmedaleid – võitja sai hõbeda, teise koha saavutanu sai pronksi. Kolmanda koha eest medaleid ei jagatud.

Üks neist üliharuldastest esimese koha hõbemedalitest on müügis neljapäeval avataval olümpiateemalisel oksjonil.

1896. aasta hõbemedal, mis anti võidu eest.
1896. aasta hõbemedal, mis anti võidu eest. Foto: RR Auction
1994. aasta Lillehammeri taliolümpiamängude tõrvik on suurim olümpiamängude ajaloos.
1994. aasta Lillehammeri taliolümpiamängude tõrvik on suurim olümpiamängude ajaloos. Foto: RR Auction

1896. aasta hõbemedal müüakse eeldatavasti umbes 75 000 dollari eest, arvestades selle haruldust. Sama aasta pronksmedali eest oodatakse umbes 40 000 dollarit, ütles Livingston.

Erinevalt tänapäeva hiiglaslikest mängudest, kus on tuhandeid sportlasi ja sadu võistlusalasid, osales 1896. aasta olümpiamängudel umbes 250 sportlast veidi rohkem kui tosinast riigist, kes võistlesid 10 spordialal.

RR Auctioni korraldatud ligi 200 eseme oksjonil läheb müügiks ka mitu olümpiatõrvikut, sealhulgas üks, mida kasutati eelmise aasta olümpiatule teatejooksul, enne kui see koronaviiruse pandeemia tõttu katkestati.

Kõige kallima tõrvikuna läheb müügiks 1994. aasta Lillehammeri taliolümpia oma, mis on ajaloo kõige suurem olümpiatõrvik. Oksjonifirma loodab selle eest saada umbes 30 000 dollarit, mis teeb sellest ka kalleima tõrviku oksjonil.

«Huvi on praegu Tokyo olümpiamängude lähenedes suur,» ütles Livingston.

Teiste müügiobjektide hulgas on ka Rootsi maadleja Ivar Johanssoni 1932. aasta Los Angelese suvemängudel saadud kuldmedal, aga ka hõbemedal, mille võitis Bill «Rabbit» Thomson 1936. aasta talimängudel Saksamaal Garmisch-Partenkirchenis Kanada jäähokimeeskonna liikmena.

Üks ebatavalisemaid esemeid on 5,2-meetrine puidust kajak, millega rootsi sportlane Rolf Peterson võitis 1964. aasta Tokyo mängudel kuldmedali. Selle alghind on umbes 30 000 dollarit.

Rolf Petersoni kajak, millega ta võitis 1964. aasta Tokyo mängudel kuldmedali.
Rolf Petersoni kajak, millega ta võitis 1964. aasta Tokyo mängudel kuldmedali. Foto: RR Auction
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles