Euroopa Keskpank alustas tööd digieuro loomiseks

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde. Foto: POOL

Euroopa Keskpank jätkab euro digitaalse versiooni loomise jõupingutusi, sest sularaha kasutamine väheneb ja Hiina hoogustab oma e-jüaani testimist.

 

Euroopa Keskpank kuulutas kolmapäeval välja kaheaastase uurimisprojekti, mille käigus uuritakse digitaalse euro põhiküsimusi seoses kujunduse ja levitamisega ning analüüsitakse selle võimalikku mõju turule. Otsus digieuro kasutuselevõtu kohta tehakse hiljem.

«On möödunud üheksa kuud sellest, kui avaldasime oma aruande digitaalse euro kohta. Selle aja jooksul oleme teinud analüüse, küsinud kodanike ja spetsialistide arvamust ning teinud eksperimente, mis on andnud julgustavaid tulemusi. Kõik see on viinud selleni, et otsustasime minna sammu edasi ja alustada digitaalse euro projektiga,» ütles Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.

Digitaalne euro ei asendaks sularaha, kuid funktsioneeriks suuresti sarnaselt. Selle asemel, et maksta kaupade või teenuste eest sularahas, võiksid eurooplased kasutada Euroopa Keskpanga või riikide keskpankade poolt välja antud e-raha.

Euroopa Keskpanga juhatuse liige Fabio Panetta ütles, et keskpanga eesmärk on alustada digitaalse euro väljatöötamist, kui uurimisperiood on lõppenud. See edasine protsess võib võtta umbes kolm aastat, mis tähendab, et Euroopa võiks võtta digitaalse valuuta kasutusele 2026. aastal.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles