Saudi Araabia ja AÜE saavutasid kokkuleppe OPEC+ naftatootmise mahtude osas

Ronald Reinap
, reporter
Copy
OPEC-i peakontor Viinis.
OPEC-i peakontor Viinis. Foto: LEONHARD FOEGER

Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid on saavutanud kompromissi OPEC+ tegevuskava osas, teatas kolmapäeval OPEC+ allikas. Selle sammuga on oodata osapoolte vahelist kokkulepet, mis võimaldaks tarnida rohkem toornaftat pingelisele naftaturule ja jahutada hinnatõusu.

Brenti nafta hind langes uudise peale koguni 2 dollari võrra, langedes 73,5 dollarini barreli kohta, pärast seda, kui Reuters teatas, et kaks peamist OPECi tootjat on jõudnud kokkuleppele.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC), Venemaa ning nende liitlased ehk OPEC+ nime all tuntud ühendus peab veel vastu võtma lõpliku otsuse tootmisstrateegia osas, kuna läbirääkimised sel kuul jäid Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatide vahelise vaidluse tõttu pooleli.

OPEC+ leppis eelmisel aastal kokku rekordilises tootmismahu vähendamises peaaegu 10 miljoni barreli võrra päevas, et tulla toime pandeemiast tingitud nõudluse langusega. Alates sellest ajast on piiranguid järk-järgult leevendatud ja praegu on tootmismaht umbes 5,8 miljonit barrelit päevas.

Riiaadi ja Abu Dhabi vaheline vaidlus lahvatas avalikult pärast OPEC+ kõnelusi, kus mõlemad väljendasid muret kavandatava kokkuleppe üksikasjade pärast, mis oleks lisanud turule täiendavalt 2 miljonit barrelit päevas, et leevendada naftahindu, mis on hiljuti tõusnud kahe ja poole aasta kõrgeimale tasemele.

Kuigi nii Saudi Araabia kui ka AÜE toetasid toodangu kohest suurendamist, oli AÜE vastu olemasoleva kokkuleppe pikendamisele 2022. aasta aprillist 2022. aasta detsembrini, juhul kui neile ei anta kõrgemat tootmiskvooti.

OPEC+ allikas ütles, et Riyadh oli nõustunud Abu Dhabi taotlusega, et AÜE baastase ehk tase, millest alates arvutatakse OPEC+ kokkuleppe piiramist käsitleva kokkuleppe kohased kärped, oleks alates 2022. aasta aprillist 3,65 miljonit barrelit päevas, tõustes praeguselt 3,168 miljoni tasemelt.

OPEC+ allikas ütles, et AÜE-le kõrgema tootmisbaasi andmine sillutab teed üldise pakti pikendamisele 2022. aasta lõpuni. OPEC+ ei ole veel tootmislepingu kohta lõplikku otsust teinud. Ei olnud kohe selge, kas ka teised riigid kohandavad oma baasmäärasid. Tootjad on öelnud, et nad otsustavad järgmise kohtumise uue kuupäeva aegsasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles