EL-i lennufirmad ei poolda uut kütusemaksu kava (1)

Copy
Brüssel arutleb lennukikütuse maksu tõstmise üle, mille eesmärk on vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid.
Brüssel arutleb lennukikütuse maksu tõstmise üle, mille eesmärk on vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid. Foto: David Gray

Euroopa Komisjon esitab kolmapäeval mitmed meetmed, mille eesmärgiks on aidata saavutada bloki kliimaeesmärke.

Ettepanekute seas on ka reostava lennukikütuse maksustamine, millele on vastu EL-i lennufirmad.

Brüsseli väitel on petrooleumi maksustamine EL-i sisestel lendudel hädavajalik, kui 27-liikmeline blokk tahab saavutada oma kasvuhoonegaaside kärpimise ambitsioone ehk vähendada neid 55 protsendi jagu 1990. aastaga võrreldes aastaks 2030.

Lennundussektori väitel ei ole neil maksu kehtestamise korral võimalik konkureerida rivaalidega väljaspool Euroopa Liitu.

Seaduste lõplik vormistamine võtab tõenäoliselt aega mitmeid kuid.

Lennukikütuse maksu tahetakse kehtestada järk-järgult ning vastavalt sellele, kui energiatõhusad ja keskkonnasõbralikud on erinevat tüüpi kütused.

Eesmärgiks on mõjutada lennufirmasid minema üle jätkusuutlikumale kütusesegule, mis sisaldab ka biokütust, mida ei maksustata. Eralennukite ja kaubalennukite pealt maksu maksma ei pea õiguslike tõkete tõttu, kirjutas AFP.

Üksteist lennufirmat, sealjuures Air France-KLM ja Lufthansa hoiatasid, et need sammud suurendavad märkimisväärselt mitte-EL-i lennufirmade ja lennujaamde konkurentsieelist.

Koroonaviiruse pandeemiast taastuvad lennufirmad võivad hakata tankima EL-i lähistel kas Türgis või ÜK-s, et maksu vältida, hoiatasid ettevõtted.

Euroopa seadusandjad peavad maha tõsised arutelud, kui konkurentsivõimet ei säilitata, ütles Euroopa Parlamendi saadik Dominique Riquet fraktsioonist Renew Europe. Kui maksu tagajärjel peaksid lennupileti hinnad tõusma, siis see ei oleks väga populaarne, ütles ta.

Keskkonnakaitsjate sõnul on Komisjoni algatus juba praegu liiga jõuetu ning kardavad, et selle edasine lahjendamine viib tõsiste tagajärgedeni. Greenpeace'i teatel on tarvis veenda inimesi loobuma lennureisidest sootuks, sealjuures võiks keelustada lühimaalennud, kui sellele on mugavaid alternatiive.

Kliimasoojenemise vaatenurgast on hetkel tegemist äärmiselt olulise dekaadiga, lisas Greenpeace.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles